Запорізька трагедія: чому Московський патріархат відмовився відспівувати дитину

17.01.2018 20:30   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

31 грудня в Запоріжжі в результаті трагічної випадковості загинула дитина, якій було менше двох років, пише - Ukr.Media. Коли вони з батьком перебували на вулиці, на неї з вікна впав чоловік, який вчинив суїцид. Ця історія стала відома на всю країну через те, що священик, якого на похорон запросили ритуальні служби, відмовився відспівувати дитину.

Читайте також

На Львівщині відремонтують чотири старовинні церкви

Свою відмову він мотивував тим, що УПЦ не визнає хрещення в церквах Київського патріархату. Цим священиком був Євген Молчанов. Пізніше батьки загиблого звернулися в церкву імені Іоанна Кронштадтського, яка знаходилася поблизу, але і там священики Московського патріархату їм відмовили. Тому батькам довелося їхати і відспівувати дитину в тій церкві, де вони її хрестили.

5 січня, коли інцидент вже отримав суспільний резонанс, Митрополит УПЦ Запорізький і Мелітопольський Лука провів прес-конференцію. Він заступився за священика, який відмовився відспівувати хлопчика, і зазначив, що Молчанов не порушував церковних канонів. «Закони сучасного суспільства не застосовні до законів церкви. Мені б хотілося висловити співчуття батькам загиблої дитини. Ми сумуємо, батюшка розплакався, коли це все дізнався, тому що дитина була не хрещена, вона не була членом церкви. За канонами, ні один, ні другий священик не мав права її відспівувати. Тому жодних канонічних порушень священик не зробив», - підкреслив Лука. Таким чином він пояснив, що в його розумінні людина, яку хрестив Київський патріархат, прирівнюється до нехрещеної. Тому, за словами митрополита, представники інших конфесій вчинили б так само. «Я б хотів відзначити, що жодна православна церква, ні Румунська, ні Єрусалимська, ні Американська, ні Константинопольська не молилася би й не відспівала би цієї дитини. Тому що вона не була членом церкви. Зараз Київський патріархат обманює людей, вони не є церквою, - це релігійно-політична організація», - заявив Лука.

Пізніше, 11 січня Євген Молчанов в одному з інтерв'ю сказав, що дуже співчував матері хлопчика, яка благала його відспівати дитину. Але зробити цього не міг, так як, на думку священнослужителя, це було б серйозним порушенням канонів. «Звичайно, мені було її шкода! Я вже кілька днів п'ю заспокійливе, живу на ліках. Вона падала на коліна, це жахливо... Я ледве стримався, щоб самому не стати перед нею на коліна. Але є моменти, які я не маю права не помічати. Якщо б я відспівав цю дитину, владика зняв би з мене сан. Але навіть це не так страшно. Мене б покарав Бог», - пояснив свої дії Молчанов.

Принеси ляльку

Дії Московського патріархату викликали активну громадську критику. Спочатку акції протесту пройшли у Запоріжжі, а потім - у Вінниці, Києві та інших містах України. Все почалося з того, що запорізький блогер Юрій Гудименко, особисто знайомий з батьками загиблої дитини, запропонував в соцмережах акцію #принеси_куклу. В рамках цього флешмобу люди стали приносити і залишати іграшки перед церквами УПЦ, в нагадування про загиблого хлопчика і відмову священиків.

Проте, в Запоріжжі одна з таких акцій закінчилася бійкою. Як повідомив у соцмережах волонтер Валентин Бурий, біля одного з храмів побили активістів, які принесли іграшки. За його словами, нападники можуть мати відношення до організації «Радомир», яку пов'язують з Московським патріархатом в Запоріжжі.

У коментарях до свого посту Бурий також повідомив, що «Радомир» викликав охоронець храму, якому не вдалося переконати активістів покинути територію церкви. Варто також відзначити, що одним з потерпілих виявився учасник АТО. Пізніше ця людина підтвердила інформацію в інтерв'ю одному з телеканалів:

Проте, глава поліції Запорізької області Олег Золотоноша повідомив на своїй сторінці в Facebook, що правоохоронці не виявили біля храму, де проходила акція #принеси_куклу, постраждалих або нападників. «Сьогодні в 15:30 громадянин Валентин Бурий зробив виклик поліції через лінію 102, про те, що в районі малого ринку відбувається бійка. Наряди поліції після прибуття на місце (протягом семи хвилин) нікого не виявили, ні потерпілих, ні нападників», - повідомив голова обласної поліції. Золотоноша також зазначив, Бурий повідомив, що постраждалий знаходиться у запорізькій лікарні №5, але його прізвище називати відмовився під приводом, що той побоюється за своє життя.

У зв'язку з тим, що правоохоронці не виявили слідів конфлікту, а потерпілий відмовився писати заяву, Золотоноша заявив, що проти Бурого можуть завести кримінальну справу за другою частиною статті 383 Кримінального кодексу України «завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину».

Варто відзначити, що 11 січня прокуратура Запорізької області порушила кримінальну провадження щодо окремих священиків православної церкви Московського патріархату та громадської організації «Радомир» за розпалювання релігійної ворожнечі. «Встановлено, що представники Запорізької єпархії Української православної церкви Московського патріархату допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, віддаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ МП, що ображають почуття громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями», - йдеться в повідомленні прес-служби відомства В обласній прокуратурі також зазначили, що останнім часом деякі представники зазначених релігійних організацій допускали висловлювання про єдність слов'янських православних народів під заступництвом РПЦ. Їх підозрюють у діях, спрямованих на розпалювання національної і релігійної ворожнечі та ненависті. «Серед прихожан храмів поширюється інформація про необхідність об'єднання України з Росією і засуджується Європейський напрямок розвитку нашої держави, засуджується проведення антитерористичної операції, а також виправдовуються агресивні дії Російської Федерації щодо України», - повідомили в прокуратурі. Досудове розслідування у даній справі доручено слідчому відділу СБУ в Запорізькій області.

Що говорять в Московському патріархаті?

Вище керівництво Московського патріархату кілька днів не коментувало інцидент. Однак, заступник голови синодального відділу Української Православної Церкви зі зовнішніх зв'язків протоієрей Микола Данилевич пролив світло на ситуацію. У коментарі він зазначив, що гостра реакція суспільства може свідчити про його небайдужість до церковних питань. «Втім, якщо ця ситуація є спробою зробити черговий випад проти церкви чи виявом нерозуміння внутрішніх правил церкви, то суспільству слід згадати про права людини в цілому і право на свободу віросповідання зокрема, і в цьому контексті про повагу до внутрішніх правил будь-якої конфесії, навіть якщо суспільство цих правил не розуміє», - підкреслив Данилевич

Варто зазначити, що у зв'язку з резонансом, який викликав запорізька трагедія, у ЗМІ почалася дискусія про те, виходячи з яких підстав представники Московського патріархату можуть відспівувати чи не відспівувати парафіян Київського патріархату чи Української автокефальної церкви. Думки священнослужителів на цей рахунок розділилися.

Як розповів протоієрей Микола Данилевич, в УПЦ немає суворих приписів, щодо того, чи повинні священики відспівувати тих, хто був хрещений іншою церквою. «Якщо людина не є членом церкви, то ні прав, ні обов'язків така людина перед церквою не має і не несе. Отже, змінюється і сенс звершення над такою людиною церковних таїнств і обрядів. Разом з цим в церкві існує чин відспівування інославних. Священик може використовувати цей чин у питаннях похорону нечленів церкви. Церковні правила дають священику певний простір для маневру», - зазначив Данилевич.

За його словами, це питання регламентується, в першу чергу, першим правилом святого Василія Великого, які відносяться до канонічних правил православної церкви. Однак і в них є деякі суперечності. У першій половині цього правила йдеться про можливість визнання хрещення, здійсненого в розколі. Однак, у другій половині говориться, що «ті, хто відступили від церкви, вже не мали на собі благодаті Святого Духа», а тому «не мали влади ні хрестити, ні рукопокладати». Тому, за словами Данилевича, в деяких випадках допускається прийняття в лоно церкви тих, кого УПЦ називає «розкольниками» без повторного хрещення (через миропомазання), а в деяких - через хрещення. «Критерій визначення способу прийняття, як правило, залежить від того, наскільки вороже або дружелюбно до Церкви належить особа або церковна група, яка відкололася. Тобто, якщо церковна група веде себе вороже до церкви, то покаянна дисципліна і спосіб прийняття таких осіб стають більш суворими», - пояснив Данилевич.

За його словами, на одному із засідань Священного Синоду УПЦ, прийняли рішення не визнавати хрещень, вчинених у Київському патріархаті. Ним керуються і досі. При цьому єпископам дозволяється приймати рішення на свій розсуд на місцях, «керуючись церковною користю, пастирськими мотивами і конкретною ситуацією». Священики не можуть ухвалювати рішення на свій розсуд, а повинні отримувати дозвіл у своїх єпископів. Виняток допускається тільки, якщо немає можливості оперативно зв'язатися з єпископом. У таких випадках священик повинен повідомити єпископу про своє рішення постфактум. Данилевич також зазначив, що священик перед вчиненням будь-якого церковного обряду зобов'язаний запитати людину, чи належить він до православної церкви.

У свою чергу, член Молодіжної асоціації релігієзнавців Дмитро Горевий зазначає, що у Московського і Київського патріархату немає розбіжностей у віровченні. Тому у відповідності з церковними правилами і канонами, хрещення в Київському патріархаті повинно визнаватися в УПЦ МП. На думку Горевого, якщо священнослужителі відмовляються відспівувати прихожанина іншої конфесії, то роблять це радше за політичними мотивами. «Між Московським і Київським патріархатом існує певна конкуренція. Московський патріархат може запропонувати вірянам канонічність, мовляв, - у нас всі обряди дійсні, а у вас - не дійсні. Київський патріархат Московському протиставляє, що «ми з українським народом, а ви служите Росії. Небажання відспівувати людину, хрещену в Київському патріархаті - частина гри на конкуренцію», - підкреслив Горевий. Але додав, що випадки, представники УПЦ відмовлялися відспівувати представників інших православних конфесій - рідкість. Частіше священнослужителі все-таки йдуть на поступки, керуючись християнськими принципами. Релігієзнавець також зазначив, що не пригадує випадків, щоб священики Київського патріархату відмовлялися відспівувати хрещених в Московському патріархаті.

У свою чергу, єпископ УПЦ Олександр Драбинко заявив у своєму блозі, що священик Євген Молчанов вчинив не по-християнськи. «В якійсь іншій ситуації - наприклад, якби справа стосувалася вінчання в УПЦ пари, що прийняла хрещення в Київському Патріархаті - аргумент «вибачте, але ми не визнаємо таїнств, здійснених за огорожею офіційного православ'я» міг би ще і спрацювати. Або, у всякому разі, не привів би до масового осуду священика і його церковної юрисдикції з боку суспільства. Але тільки не у випадку з дитиною, яка трагічно загинула в Запоріжжі. Жоден з наших аргументів не переконає людину, знайому з Євангелієм, що Христос вчинив би так само, як священик, що відмовив загиблій дитині в молитві...», - підкреслив Драбинко у своєму блозі.

Як зазначає релігієзнавець Людмила Філіпович, запорізький священик Євген Молчанов своїми діями підставив УПЦ і накликав на них черговий шквал критики. За її словами, він би міг уникнути скандалу, якби пішов на компроміс. «Він міг би подзвонити своєму знайомому з Київського патріархату і попросити його приїхати і відспівати дитину, пояснивши, що йому самому не дозволяють це зробити правила УПЦ. Не треба було влаштовувати ці демонстрації: «я не буду, тому що це [Київський патріархат - ред.] - не канонічна церква», - уточнила Філіпович в коментарі. Однак, на її думку, в кінцевому підсумку цей конфлікт між Московським і Київським патріархатом вдасться владнати.

Подальші стосунки Київського і Московського патріархатів

Митрополит Олександр Драбинко підкреслив, що запорізька трагедія стала викликом УПЦ, масштаби якого ще належить усвідомити. «В цій ситуації винен не тільки один конкретно взятий священик. У ній винні всі ми: кожен єпископ і кожен священик УПЦ (а за великим рахунком і кожен єпископ і священик УПЦ КП), які на своєму місці не роблять все від них залежне, заради єдності Української церкви», - зазначив він. Митрополит також висловив надію, що незважаючи на ситуацію, яка може посилити розбіжності між УПЦ та Київським патріархатом, сторони знайдуть в собі сили відновити конструктивний діалог.

За словами релігієзнавця Горевого, після запорізької трагедії відносини між Московським і Київським патріархатом в черговий раз загострилися, однак точка неповернення ще не пройдена. «Багато залежить від того, чи буде вище духовенство Московського патріархату і далі захищати запорізького митрополита, чи прислухаються до громадської критики і будуть намагатися якось вирішити ситуацію. У Київському патріархаті ставлення до запорізької історії неоднозначне. Офіційні речники церкви публічно засуджують дії УПЦ. У той же час патріарх Філарет поки не зробив жодних заяв. Наскільки я розумію, він дає своїм опонентам лазівку, коли ще можна якось залагодити ситуацію», - зазначив представник Молодіжної асоціації релігієзнавців.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews