Анна Горська

Анна Горська

журналіст

У Львівській обласні клінічній лікарні 82-річному пацієнту вперше в клініці виконали MIDCAB – мініінвазивне коронарне шунтування без зупинки кровообігу

06.02.2018 23:34   Джерело: LvNews
Автор : Анна Горська

Медики кардіохірургічного відділення ЛОКЛ під керівництвом  доктора Тараса Рудика вперше виконали коронарне шунтування на працюючому  серці з  мініінвазивного доступу. Пацієнту, який має 82 роки, пришили артеріальну судину до судини на серці, яка була повністю перекрита атеросклеротичною бляшкою.

«MIDCAB – так у світі називають таку операцію. Це – мініінвазивне мамаро-коронарне шунтування на працюючому серці. Операція непроста, проте була вкрай необхідна  даному пацієнту саме у цьому випадку. Оскільки за  останні два роки хворий уже переніс шість оперативних втручань через різні патології, тому класичну операцію на серці він міг не витримати, тим більше, що пацієнт має поважний вік . Усе це вимагало від нас якомога більше мінімізувати травму під час нашої операції на серці,» - говорить Тарас Рудик.

На третій день після операції пацієнт уже повністю самостійно себе обслуговує. Почувається добре. Незвичним для нього і родини є лише підвищений інтерес як зі сторони медиків (адже така операція виконувалася вперше в клініці ), так і зі сторони сусідів по палаті, які не бачать традиційного для кардіохірургії шраму.

«Вперше в Україні таку операцію виконав кардіохірург О.Бабаляк в одній з приватних клінік Києва. Вважається, що через особливість та складність технології мініінвазивного коронарного шунтування на працюючому серці цю операцію можуть виконати тільки 1% кардіохірургів. Потреба пацієнтів у таких операціях є дуже великою, тому ми можемо пишатися тим, що тепер MIDCAB став доступний для пацієнтів комунального медичного закладу – Львівської обласної клінічної лікарні, – каже доктор Рудик.

Читайте також

У Львові вперше проведено мініінвазивну операцію на серці за європейськими стандартами

- Мініінвазивна кардіохірургія у нашій клініці швидко  розвивається. Ми намагаємося постійно вдосконалювати свої теоретичні і мануальні навики. По суті  кожен хірург у відділенні, у певний період стажувався у закордонних клініках. Зокрема, наша команда, завдяки тривалому і мультидисциплінарному стажуванню змогла виконати саме таку операцію. Тому дійсно є підстави пишатися нашою командою, до якої безумовно входять не лише хірурги. Такі операції це – перемога  ЛОКЛ,» - підсумовує доктор Рудик.

У Львівській обласній лікарні зовсім недавно було виконано багатосудинне шутування  трьох судин серця не класичним методом, а з бокового розрізу між ребрами. За мініінвазивною методикою виконуються  втручання  пацієнтам із вродженими вадами. Традиційно вже давно хірургія аортального клапана здійснюється з міністернотомного доступу. Таким чином  кардіохірургія на Львівщині поступово набирає рис медицини третього тисячоліття.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews