У Львові вперше проведено мініінвазивну операцію на серці за європейськими стандартами

03.12.2017 23:34   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Кардіохірург Тарас Рудик вперше у Львові виконав операцію на серці через мініінвазивний доступ, яка технологічно абсолютно відповідає  європейським стандартам - від розрізу та застосування відповідного інструментарію, до технології підключення штучного кровообігу та застосування вуглекислого газу. Молодій пацієнтці було зроблено пластику дефекту міжпередсердної перетинки.  Дотримання цієї технології, стало можливим завдяки спеціально вишколеній команді львівських хірургів, анестезіологів, перфузіологів та кардіологів, які стажувалися у PAKS (Польсько-Американські клініки серця). Операцію проведено на базі Серцево-судинного центру ЛОКЛ.

Читайте також

У Львові польські кардіологи провели майстер-клас з малоінвазивних операцій на судинах серця

«Більшість молодих  пацієнтів до останнього відмовляються від необхідних їм операцій на серці, які сьогодні виконуються класичним способом  розкриття грудної клітки. Головною причиною зволікань є  шрами, які залишають знак на все життя та тривала реабілітація. Вчасного оперативного втручання найчастіше уникають  молоді жінки і чоловіки, аби якнайдовше зберегти привабливість  свого тіла. Актуальними такі операції є і для інших груп пацієнтів, зокрема з набутими вадами чи ішемічною хворобою серця. Та, порівняно з іншими країнами, відповідну допомогу  кардіохірургів  в Україні отримують лише 12% з сотень тисяч потребуючих українців» - каже Тарас Рудик.

Як пояснив хірург Тарас Рудик, мініінвазивне втручання є особливо важливим для тих хто багато працює, веде активний спосіб життя, і не може дозволити собі тривалу реабілітацію. Однак в Україні бракує фахівців, які мають відповідні навички та інструментарій. Методика, якої Тарас Рудик навчався у польського кардіохірурга Вітольда Гербера, дає можливість суттєво скоротити терміни реабілітації, що також здешевлює післяопераційне лікування. Значною перевагою такої операції є косметичний ефект - відсутність видимих шрамів.

Вітольд Гербер, який протягом півтори року готував львівських хірургів у Польщі, спостерігав за їх роботою у львівській операційній: «Сьогодні оперував мій учень - Тарас Рудик, завдяки якому я свого часу познайомився з Львівською школою кардіохірургії. Ми бачимо, що українські кардіохірурги мають бажання розвиватися, і, одночасно, передавати свої знання колегам. Володіння європейськими технологіями дозволить львівській школі кардіохірургії продовжити свій розвиток, а з таким ентузіазмом, який зараз я бачу у своєму учневі,  можливо, скоро європейці приїдуть вчитися і оперуватися у вас».

Після проведеної операції польські та українські хірурги поділилися досвідом операційних втручань через мініінвазивний доступ  на конференції «Сучасне ведення пацієнтів із серцевою недостатністю», куди з’їхалися понад 60 кардіологів Західної  України.

Довідково: Щороку від серцево-судинних захворювань в Україні  помирає понад 400 тис. людей. Операції на серці проводять  лише трохи більше 12%  з тих, хто їх потребує. Половина з усіх хвороб серця припадає на ішемічну хворобу (стенокардія - ″грудна жаба″ кажуть у народі, передінфаркті стани,  інфаркти або смерть). Серед  органічних захворювань серцево-судинної системи  набуті вади серця становлять 25% і посідають 3 місце після ІХС (ішемічної хвороби серця) та гіпертонічної хвороби. Найчастіше уражається мітральний клапан. Також досить поширеною є одна із вроджених вад – дефект міжпередсердної перетинки. Майже у 25% усіх людей мають її незарощену, що може не проявлятись та не турбувати до зрілого віку.  Усі ці патології у цивілізованому світі найчастіше вдається ліквідувати мініінвазивним методом.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews