Смачна випадковість. Які знамениті страви з’явилися завдяки помилці?

04.03.2018 22:27   Джерело: Etcetera
Опубліковано : Патрік Скеля

Багато знаменитих страв були винайдені помилково або завдяки тому, що кухарям довелося проявляти максимум винахідливості, щоб виплутатися з непростої ситуації. Деякі з них виявилися настільки вдалими, що їх слава набагато пережила славу кухарів, які їх придумали, пише - Etcetera.

Читайте також

У Радехові встановили рекорд України із найдовшого столу з українськими стравами

САЛАТ «ЦЕЗАР»
Салат «Цезар» сьогодні можна знайти в меню будь-якого ресторану. Рецепт цієї страви вже багато років залишається незмінним, хоча кожен шеф вносить свої корективи в список інгредієнтів. Сьогодні «Цезар» користується великою популярністю. Назва страви не має нічого спільного з великим римським полководцем, а своєю назвою страва зобов’язана кухареві і власнику мексиканського ресторану Цезарю Кардіні.

У 1920-х роках в США діяв сухий закон, тому заможні американці відправлялися на свята в Мексику. У День незалежності, в 1923 році, в ресторан Кардіні завітали гості зі Штатів. Через проблеми з продовольством годувати їх було майже нічим, традиційної індички для американського свята також не знайшлося. Кардіні знайшов вихід із ситуації: він просто змішав все, що знайшов на своїй кухні. Так і з’явився салат «Цезар», який дуже сподобався американцям.

ТОРТ «КИЇВСЬКИЙ»
Зараз це один з найпопулярніших тортів і своєрідний символ української столиці. А ось для творців десерту він мало не став повним провалом. У 1956 році на київській фабриці імені Карла Маркса працівники кухні забули покласти в холодильник підготовлений для випічки яєчний білок. Для крему такий продукт вже не годився, тому меткі кухарі вирішили зробити з нього коржі і просочили їх масляним кремом, замаскувавши нетипову «крихкість» виробу. Так з’явився знаменитий торт, рецепт якого згодом удосконалювався.

КОТЛЕТИ «ПОЖАРСЬКІ»
Назва цієї страви, що з’явилася на початку XIX століття, пов’язане з власником корчми і готелю в Торжку Євдокимом Пожарським. Спочатку котлети готувалися з телятини, а остаточно рецепт був доопрацьований в 1830-1840-х роках за Дарини Пожарської, яка успадкувала трактир після смерті батька. За однією з версій, рецептом цих котлет з господарями трактиру поділився заїжджий француз, якому не було чим оплатити своє проживання в готелі.

Після смерті Дарини бізнес сім’ї занепав, але «пожарські» котлети стали традиційною стравою російської кухні, широко відомою в Європі.

БЕФСТРОГАНОВ
У XIX столітті в Одесі заможні городяни нерідко влаштовували благодійні обіди для малозабезпечених громадян. Одним з найбільш щедрих одеських філантропів був граф Олександр Строганов – бойовий генерал і член Державної думи. На своїх обідах він зазвичай пригощав гостей м’ясом, яке люди з невеликим достатком їли рідко. Для зручності м’ясо нарізали на невеликі шматочки – так його було легше розкладати на тарілки. Доживши до похилого віку, граф Строганов позбувся майже всіх зубів і міг прожувати тільки м’яку їжу. Кухар графа Андре Дюпон придумав рецепт, згідно з яким нарізане дрібною соломкою м’ясо довго тушкувалося в сметані. Після цього страву, названу на честь графа, стали подавати і відвідувачам «відкритого столу».

РЕЦЕПТИ

САЛАТ «ЦЕЗАР»

З чого готувати? Листя салату романо, 100 г пармезану, 2 курячі грудки, 250 г білого хліба, 3 зубчики часнику, 1 куряче яйце, 5 помідорів черрі, 1 ч. ложка зернистої гірчиці, 150 мл оливкової олії, 2 ст. ложки білого винного соусу, 1 щіпка солі, чорний перець (за смаком).

Як готувати?

1 Наріжте хліб великими кубиками і викладіть його на розігріту сковорідку. Злегка полийте оливковою олією. Для аромату додайте пару зубчиків часнику розчавленого. Смажте на середньому вогні, щоб сухарики не підгоріли.

2 Куряче філе натріть сіллю і чорним перцем. Обсмажте на розпеченій сковороді до золотистого кольору. Важливо, щоб м’ясо не пересохло. Зніміть з вогню і наріжте поперек на кілька шматочків.

3 Приготуйте соус: збийте в блендері 1 яйце, 1 зубчик часнику, гірчицю, оливкову олію, оцет, сіль і чорний мелений перець.

4 Промийте і обсушіть листя салату. Нарвіть їх руками (ніж використовувати небажано – салат швидко зів’яне) і покладіть в салатницю. На салатні листя покладіть обсмажену курку, попередньо відварене круто яйце наріжте кружальцями і також викладіть в салатницю. Додайте помідори черрі, розрізані навпіл, сухарики і нарізаний тонкими пластинками пармезан. Перед подачею на стіл заправте салат соусом.

КОТЛЕТИ «ПОЖАРСЬКІ»

З чого готувати? 800 г курячого м’яса, 1 склянка жирних вершків, 200 г білого хліба (м’якуш), 150 г білого хліба (скоринки), 400 г ріпчастої цибулі, 150 г вершкового масла, 50 г вершкового масла (для смаження), сіль, перець – за смаком.

Як готувати?

1 150 г вершкового масла наріжте дрібними кубиками, приблизно у півсантиметра, і покладіть в морозильну камеру.

2 Розтопіть в сковороді 50 г вершкового масла і обсмажте в ньому дрібно нарізану цибулю. Повністю остиглу цибулю додайте в рубаний фарш з курячого філе.

3 Мякушку білого хліба вимочіть в жирних вершках і додайте до фаршу і цибулі, не віджимаючи. Отриману масу для котлет ретельно перемішайте.

4 Скоринки білого хліба попередньо розкришіть на плоске блюдо. Перед ліпленням котлет змочіть руки водою, так фарш не буде липнути. Відокремлюючи курячий фарш невеликими порціями (стільки, скільки поміщається в долоні), формуйте котлети і кладіть в середину кожної шматочок замороженого вершкового масла. Котлету обвалюють в паніровці, яка прилипне за рахунок вологи, що виділяється з фаршу. Викладайте котлети на обробну дошку або блюдо. Важливо робити все швидко, щоб фарш не нагрівся.

5 Обсмажте котлети на розтопленому вершковому маслі по кілька хвилин з кожного боку. Потім доведіть котлети до готовності в духовці, розігрітій до 180°С, на листі, застеленому фольгою або пекарським папером.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Etcetera