Львівські історики виявили факт існування астрології в Галицькій Русі

09.03.2018 10:30   Джерело: Вголос
Опубліковано : Патрік Скеля

У вівторок, 6 березня, у Львові в межах Восьмих наукових читань «мовно-культурні світи Львова» дослідники розповіли про цікавий факт існування астрології на Галицькій Русі, зокрема у Львові.

Читайте також

Таємниці львівського костелу єзуїтів
Історія людини, яка вражає. Михайло Шептицький присвятив своє життя братам із інвалідністю

У давні часи над входом до Галицької брами у Львові існував надпис латинською мовою, першу частину якого історики подають у своїх працях так: «Князь Лев заклав мені фундамент, нащадки назвали мене Львів городом», втім ця фраза має продовження: «гороскоп з-під Лева підніс місто», який може свідчити про те, що Львів збудували у період від 11 серпня до 17 березня, коли сонце перебуває в зодіакальному сузір'ї лева. Цей надпис вважається першою письмовою згадкою про лева, що не має жодного стосунку до одноіменного князя, а підтверджує можливу астрологічну обізнаність людей з його оточення, пише - Вголос.

«Якщо брати до уваги той факт, що Львів був заснований у давньоруський період, то можна припустити, що поняття гороскопу до тогочасного міста проникло із сусідньої Візантії, при якій астрологія на початку XIII століття сягнула свого апогею серед представників влади та простолюду», – вважає історик Микола Бандрівський.

Вважається, що надпис на брамі хоч і зявився значно пізніше, втім засвідчує про те, що особи з княжого оточення під час офіційного закладення міста провели певні розрахунки, результати яких вказували на найсприятливіший час для реалізації цього плану, а саме у період сузір’я лева. Передпочатками міста можна вважати часи правління князя Івана Ярославича, донька якого Ірина 20 липня 1104 року одружилася із сином візантійського імператора.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Вголос