На Львівщині з’явиться шафрановий заповідник зі стежками для туристів

07.04.2018 13:37   Джерело: Укрінформ
Опубліковано : Патрік Скеля
На Львівщині для збереження рідкісного виду синіх пролісків до кінця року буде створено заповідник загальнодержавного значення «Малополіський шафран».

Читайте також

ЮНЕСКО берегтиме заповідник «Розточчя»
Заповідник Розточчя – останнє у світі місце, де можна побачити поєднання унікального природного лісу

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Андрій Сенюк, пише - Укрінформ.

«Червонокнижний шафран - блакитні проліски - цвіте в урочищі «Чорний ліс» на території Великомостівського лісництва. Саме привабливість цієї рослини зумовлює її нищівний збір на букети, викопування цибулинок, що загрожує повному зникненню унікального виду», - зазначив Сенюк.

В урочищі ростуть дев'ять видів червонокнижних первоцвітів, найцінніший із яких – шафран Гейфеля. Саме він є неабиякою принадою для «браконьєрів-флористів».

Саме статус заповідника дозволить посилити захист унікальної рослини.  Зокрема, заборонять будь-які рубки у весняний, літній і осінній період, щоб не нищити трав’яний покрив. Рубки буде дозволено проводити тільки у зимовий період. Також будуть встановлені щити з повідомленнями про заборону зривати ці квіти й підсилено патрулювання лісового господарства.

Минулого року було створено ініціативну групу щодо захисту шафрану і створення заповідника. Ця ідея вже отримала погодження у Міністерстві екології. Наступним кроком стане розробка відповідного проекту, який подадуть для підготовки відповідного указу Президента. Заповідник займатиме 500-гектарну площу. Для туристів тут мають намір облаштувати спеціальні стежки над квітковими полянами.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Укрінформ