У Львові власника приміщень на площі Ринок оштрафували на ₴170 тис. за нищення пам'ятки

У Львові вперше застосували штраф за нищення пам'ятки до юрособи у 170 тис. гривень.

09.04.2018 15:29   Джерело: ZAXID.NET
Опубліковано : Патрік Скеля

У Львові власнику нежитлових приміщень на першому поверсі будинку на пл. Ринок, 11, де раніше діяла крамниця брендового одягу «Дім Геррі Вебера», адміністративна комісія, що діє при виконкомі Львівської міськради, визначила штраф у 170 тис. грн за порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини.

Читайте також

Правоохоронці встановили осіб, причетних до нищення пам'ятника Шевченкові у Стрию
ЛМР просить інформувати про знищення зелених насаджень у місті

Відповідне рішення було прийняте у вівторок, 3 квітня, повідомив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. За його інформацією, власник приміщень, здійснив внутрішні перепланування, а також вивів у внутрішнє подвір’я будинку вентиляційну витяжку, що створило значні незручності для мешканців.

«Власник має сплатити штраф та усунути виявлені порушення», – сказав Андрій Москаленко у коментарі ZAXID.NET

За інформацією начальниці управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілії Онищенко, на дії власника нежитлових приміщень на першому поверсі будинку були неодноразові скарги мешканців. Зокрема, щодо виведеної у внутрішнє подвір’я вентиляції та металевої решітки, якою частково перекрили внутрішнє подвір’я.

Крім того, зі стін будинку пооббивали штукатурку. З боку вул. Сербської на місці частини вікон влаштували двері, щоправда таким чином повернули фасаду історичний вигляд.

За словами Лілії Онищенко, за дозволами на початок будівельних робіт власник приміщень не звертався.

«Були неозноразові скарги мешканців. Ми виїхали на місце, і зафіксували ці порушення. Власник ніяк не реагував, тому це питання винесли на комісію», – пояснила Лілія Онищенко.

Комісія ухвалила рішення застосувати фінансові санкції за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини у розмірі 170 тис. грн, повідомили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР.

Відповідно до порядку застосування штрафних санкцій до юросіб, які вчинили порушення в історичних будинках Львова, прийнятого виконкомом ЛМР, підприємець має сплатити штраф. Якщо протягом 15 днів порушник не перерахує кошти, справу передадуть виконавчій службі. Також порушник ще має право оскаржити рішення комісії у суді.

Відповідно до інформації з держреєстру речових прав на нерухоме майно, приміщення закладу громадського харчування на першому поверсі у будинку на пл. Ринок, площею 203 м2, є власністю ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп».

За даними аналітичної системи YouControl, ця компанія була зареєстрована у серпні 2016 року. Вона займається наданням в оренду та експлуатацією нерухомості. Її співвласниками є львів’яни Володимир та Наталія Швед.

Зазначимо, будинок на пл. Ринок, 11 є пам’яткою архітектури. Він був збудований у 1900 році за кошти Леона Дікера за проектом архітектора Міхала Фехтера у стилі класицизму за кошти приватного власника Леона Дікера на місці колишньої Гайзлерівської кам’яниці, яка належала місту.

Також на згадуваному засіданні комісії шістьох власників квартир в історичній частині Львова за заміну вікон на пластикові оштрафували на 850 грн, а ще 12, які замінювалибільше одного вікна чи балконні двері, – на 1700 грн.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ZAXID.NET