Валентина Семеняк

Валентина Семеняк

журналіст, фотохудожниця, письменниця

А що каже геральдика про кольори українського прапору?

05.10.2018 12:32   Джерело: LvNews
Автор : Валентина Семеняк

Скільки часу існує Незалежність України (27 років), стільки й точаться суперечки відносно “перевернутості» кольорів українського прапору – одного  із надважливих сакральних символів нашої держави. Хто і коли його перевернув? Різні джерела трактують по різному. Одні переконані, що це справа рук Павла Скоропадського, інші – Михайла Грушевського.  Якось одна китайська художниця звернулася до тодішнього президента Кравчука, що, мовляв, поєднання цих кольорів у такій послідовності (синє і жовте) порушує космічні закони, бо: золоте – Творець, вогонь (Ян, чоловіче начало), синє – творіння, вода, холод (жіноче начало), той тільки відмахнувся.  А ще та жінка зі Сходу казала, що така  послідовність – це знищення майбутнього, бо вона несе в собі безвихідь, остаточну руйнацію, хаос, війни. Коли ж навпаки, то це запорука розквіту нації. Однак очільник держави  більше прислухався до тогочасних «придворних» поетів, і все так і залишилось. Отож, за іронією долі, маємо те, що маємо. Ці, мимохіть кинуті колись слова Кравчуком, стали крилатими. Їх цитують всі, кому не лінь. 

Читайте також

Їх у 1972-му посадили за український прапор. Що сьогодні з хлопцями зі Стебника

Що символізує собою прапор (стяг, знамено)? Це символ перемоги у боротьбі за свободу. І жовта барва, до речі, згідно кольоротерапії, також символізує свободу. Символ Незалежності. У кожної країни є свій прапор. А чи є він у людини? Звісно, він є, тільки ніхто над цим глибоко не замислюється. Він невидимий, внутрішній і знаменує перемогу  над приземленими інстинктами, пристрастями, емоціями,  гнівом, его тощо. І  мав би бути у серці кожного. Адже від спокою кожного з нас залежить спокій у всьому світі. Знаєте, якою молитвою закінчують кожний свій день індійці? «Нехай будуть щасливі всі світи і всі істоти у всіх світах». Тамтешні мудреці добре знають, що прояв насильства і ненависті забруднює енергетику атмосферної оболонки Землі…

 Згідно концепції про кольори, першим із темного виходить синій (впливає на підвищення артеріального тиску), а першим із світлого – жовтий. Кожний художник знає, що від змішування цих барв народжується зелена (допомагає розсіювати негативні емоції, несе в собі спокій та умиротворення). Тому й не дивно, що зелений присутній у численних прапорах інших країн світу (Литва, Болгарія, Індія тощо). 

 Між тим, за законами геральдики (наука про гербознавство) прапори створювали після виникнення гербів і на їхній основі. Тобто, який колір верхньої смуги стягу, такого кольору має бути і герб.  Для прикладу. Польща. Герб – білий орел на червоному тлі. Тому й прапор біло-червоний. Отож, якщо  тризуб жовтого кольору, то це тільки тому, що перша смужка полотнища була колись… жовтою.  Позбулися червоних прапорів і червоних зірок, які несли в собі агресивний аспект. Є над чим замислитися… 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews