Стали відомі подробиці затримання судді-хабарника на Львівщині

21.12.2018 09:46   Джерело: Status Quo
Опубліковано : Патрік Скеля

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили на отриманні хабара суддю Турківського районного суду Львівської області.

Читайте також

На Львівщині посадовця-хабарника засудили до 6 років
Засудженого Шокала звільнили з посади заступника начальника Львівської митниці за угодою сторін

Про це повідомляє у Facebook прес-служба САП, пише - Status Quo.

За її даними, операція з розкриття злочину була проведена в середу, 19 грудня. У ній, окрім антикорупціонерів, брали участь співробітники СБУ. Зазначається, що суддя вимагав тисячу євро від водія, якого в листопаді зупинили п’яним за кермом патрульні. Служитель Феміди обіцяв допомогти уникнути покарання.

«Частину неправомірної вигоди в сумі 400 євро виявлено та вилучено одразу після передачі під час особистого огляду, а решту суми в розмірі 600 євро - за місцем проживання судді. Частину неправомірної вигоди в сумі 400 євро виявлено та вилучено одразу після передачі під час особистого огляду, а решту суми в розмірі 600 євро - за місцем проживання судді».

Розповідають у САП

Цікаво, що згідно показів заявника, саме цей суддя у квітні 2018 року вже розглядав по цьому ж водієві аналогічну адміністративну справу і тоді провадження за ознаками адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП, було закрито у зв‘язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності, що фактично дало змогу особі уникнути відповідальності за керування автомобілем у стані алкогольного сп‘яніння.

У САП повідомили, що наразі вирішується питання про повідомлення про підозру судді, обрання запобіжного заходу та відсторонення від роботи на час слідства.

Львівська мануфактура новин повідомляє, що мова йде про Турківського суддю Луку Кріля. Під час затримання судді начебто стало погано і його в наручниках повезли до лікарні на обстеження. Серйозних проблем зі здоров’ям медики не виявили. 

Лука Кріль з  2010 року працював головою Турківського суду. На нього постійно надходили скарги від жителів району. У 2015-му, коли закінчувалися його повноваження, ГО «Майдан Турківщини» зверталася до Голови кваліфікаційної комісії суддів України, щоб не допустити обрання цього судді на безстроковий термін. Активісти зазначали, що протягом 2010-2014 років Кріль 217 разів повертав людям їхні позовні заяви без розгляду, начебто через недоліки цих заяв. 13 із цих ухвал було оскаржено, і всі вони вищим судом визнані незаконними. На два роки суддю Кріля таки відсторонили від ведення справ. Та з 2018-го він знову приступив до виконання обов’язків головного судді району. Двоє інших суддів Турківщини цього року подали заяви про відставку. Лука Кріль був єдиним суддею в районі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Status Quo