В інтернаті на Львівщині жінок більше року не виводили на вулицю

09.09.2019 15:31   Джерело: Status Quo
Опубліковано : Патрік Скеля

У Судовишнянському психоневрологічному інтернаті для жінок на Львівщині виявлено порушення права підопічних на належний медичний супровід.

Про це повідомляється на сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, пише - Status Quo.

Співробітники Департаменту реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом з представниками громадськості здійснили моніторинговий візит до Судовишнянського психоневрологічного інтернату Львівської обласної ради.

Під час візиту було встановлено, що на другому поверсі триповерхового будинку проживають майже 100 підопічних. Проте на всіх мешканців інтернату у житловому корпусі передбачено лише одну кімнату для здійснення щоденних санітарно-гігієнічних процедур, яка розташована на першому поверсі.

Інтернат фінансується не відповідно до фактичних потреб. Не вистачає коштів на харчування та медикаменти. Зокрема, лише на підгузки особам, які їх потребують за станом здоров’я, потрібно понад 30 тисяч грн. на рік, в той час як фактичні видатки становлять до 12 тисяч гривень. Видатки обласного бюджету на харчування однієї підопічної складають 16,0 грн. на день. В інтернаті не виконуються натуральні норми харчування з кисломолочної продукції та фруктів.

Виявлено порушення права підопічних на належний медичний супровід. Зокрема, не фіксуються травмування підопічних в документації, а причини травмування не з’ясовуються.

У однієї з підопічних було виявлено больовий синдром, однак їй не надається адекватне знеболення. Ліжкові хворі не вивозяться на свіже повітря тривалий час. Дві жінки не були на подвір’ї більше ніж рік.

Після щорічного медичного огляду, у разі встановлення медичного діагнозу, в історіях хвороби підопічних не містяться відомості щодо призначеного лікування. Документи ведуться лікарем безсистемно, що може свідчити про відсутність належного лікування.

За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого до Львівської обласної державної адміністрації.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Status Quo