На Львівщині щоденно госпіталізують 180–200 пацієнтів з Covid-19

12.11.2020 08:39   Джерело: День
Опубліковано : Патрік Скеля

Львів та область встановили новий антирекорд щодо нових виявлених інфікованих за минулу добу (+684). І це означає, що Львівщина знову посіла непочесне третє місце в Україні, поступившись лише Києву (+965) та Одесі (+705), пише - «День».

Читайте також

Як пережити пандемію COVID-19: практичні поради медика з Ізраїлю (Фото)

Як повідомила у щоденному ранковому звіті заступник міського голови Львова та керівник міського штабу з протидії коронавірусу Галина Слічна, загалом у Львові та на Львівщині підтверджено 34988 випадків інфікування коронавірусом, з них 1012 – летальні. 22667 пацієнтів на території області одужали. 

За час карантину (від 12 березня) до обласної інфекційної лікарні звернулись 10862 особи, госпіталізовані 2543, на амбулаторному лікуванні – 8319, виписані – 2376 пацієнтів. Зараз у лікарні – 168 осіб, у реанімації – 8, на апараті ШВЛ – 5. У 8-й лікарні – 119 пацієнтів, у 1-й – 107, у 5-й – 96, у Лікарні швидкої медичної допомоги –268, у 4-й – 11,  у пологовому будинку на вул. Мечникова – 15.

За словами керівника департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ореста Чемериса, хвороба не збавляє темпу – високою залишається як кількість щоденних підтверджених випадків методом тестування, так і число викликів швидкої допомоги до мешканців із підозрою на ковід чи вже з підтвердженим захворюванням. Найбільш завантаженими медзакладами, які надають допомогу пацієнтам з ковід, є Лікарня швидкої допомоги, обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи, Центр легеневого здоров’я, обласна інфекційна лікарня та 8-ма міська клінічна лікарня. Серед районів області найбільше пацієнтів лікують від ковіду у Новояворівській та Стрийській міськіх клінічних лікарнях. 

Зазначив Орест Чемерис і про те, що наповненість ліжкової мережі медичних закладів області становить 62,5%. У середньому щоденно госпіталізують 180–200 пацієнтів. Додав, що в області триває робота щодо розширення ліжкової мережі. Зокрема, на базі Львівського протитуберкульозного диспансеру, що на вул. Бой-Желенського, Центр легеневого здоров’я розгорне додаткових 300 ліжок. «Першочергово потрібно подбати про кисневу мережу. В будівлі старого корпусу мусимо зробити санітарний ремонт, після чого можна буде облаштовувати корпус та вмонтовувати необхідну техніку. Плануємо, що на повну потужність установа зможе запрацювати за півтора місяця», – сказав головний лікар області. 

Сто додаткових місць для лікування інфікованих пацієнтів планують також облаштувати у Новороздільській міській лікарні. За рішенням обласної ТЕБ і НС, там мають провести усі необхідні роботи, після чого подати її до включення в перелік ковідних. А загалом в межах області йдеться про збільшення ліжкової мережі на 50% від наявної. «Зараз ліжковий фонд у ковідних лікарнях налічує 3375 місць, що становить 30% ліжкової мережі області. Відтак, іще більше двох тисяч додаткових ліжкомісць має з’явитись у різних лікарнях області», – пояснив Орест Чемерис.

Де саме збільшуватимуть ліжковий фонд, визначать за результатними аналізу по кожній із потенційних установ. До уваги братимуть наявність кадрового потенціалу, кисневої мережі і густоту населення. 

Тим часом, мер Львова Андрій Садовий прокоментував інформацію щодо ймовірного розгортання тимчасового мобільного шпиталю на стадіоні «Арена Львів».

«Чесно кажучи, я не до кінця розумію логіки робити це на стадіоні, – зазначив, зокрема, очільник міста в ефірі радіо «Львівська хвиля» . – В Іспанії, Італії – інша ситуація, бо у них немає достатньої кількості медичних ліжок, а у нас вони залишилися від радянської медичної системи. Тому треба цей ресурс використати. Це набагато дешевше, ніж «з нуля» вибудовувати все на стадіоні. Я не відкидаю цей варіант у наступному році, але давайте спочатку використаємо той ресурс, який у нас вже є. Знаю, що відкриваються додаткові ліжка у Винниківському госпіталі. Корпус на Бой-Желенського передають Центру легеневого здоров’я, оскільки він уже заповнений. А от обласна  лікарня для мене – загадка. Як така велика і потужна лікарня має лише 40 ліжок? Ця лікарня може прийняти 800 пацієнтів. То можна було б розгорнути там зараз хоча б 250−300 ліжок – це вже би дало великий плюс. У нашій міській Лікарні швидкої допомоги сьогодні маємо 300 ліжок і ще понад 300 розгортаємо – будемо мати понад 600. Фактично, обласна лікарня мала б обслуговувати область, а міська – місто. Насправді ж, у нашу лікарню дуже багато везуть з області людей. Але ми ж всі – українці і повинні одне одному допомагати». 

Поділився думками мер і стосовно введення в Україні карантину вихідного дня, і, на його переконання, такий превентивний захід – це взагалі не вихід. «Можна ще зробити карантин «обідньої перерви» чи карантин по парних і непарних. Але все це – абсурд, – зазначив Андрій Садовий на своїй ФБ-сторінці. – Це спроба уряду коштом малого та середнього бізнесу показати хоч якісь дії. Дії, єдиним результатом яких будуть додаткові проблеми в сім'ях людей, по яких пандемія і так вдарила найсильніше».

Також мер вкотре попросив львів’ян утриматися на певний період від гучних святкувань. «Відмову від масових весіль та ювілеїв можна пережити. Робити політичні мітинги – теж безвідповідально. Виборці й без них розберуться, хто є хто. Бережіть себе та близьких!», – вкотре попросив Андрій Садовий. 

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: День