Десять найвідоміших дерев Львівщини, які варто побачити на власні очі

22.01.2022 21:09   Джерело: westnews
Опубліковано : Львівський Новинар

Вікові дерева завжди користувалися повагою у людей. У мовчазних свідках давніх подій вбачали якусь містичну силу, у них шукали захистку від незгод, а давніші часи наділяли надприродними здібностями і використовували як тотем.

Системні заходи з охорони вікових і меморіальних дерев на території України почали здійснювати ще наприкінці ХІХ століття, пишуть" Фотографії старого Львова".  Перший опис вікових дерев в Україні у 1883 році зробив О.Накропін. Охороною вікових дубів перед Першою світовою займалося Хортицьке товариство охорони природи. У 1910-му польський ботанік М. Рациборський опублікував підсумки інвентаризації вікових дерев в Західній Україні. А глава УГКЦ митрополит Андрей Шептицький 1937 р. видав заборону на рубку старих дерев біля церков. На сьогодні в Україні заповідниками вважаються близько 2800 вікових і меморіальних дерев. Найбільше таких взято під охорону держави у Львівській, Тернопільській областях і у Києві.

1. Між селом Баня Лисовецька і Болеховом у межах Стрийського району росте 250-річний ДУБ ФРАНЦА ЙОСИФА. За легендою, імператор відпочивав під ним десь наприкінці ХІХ століття. Поблизу дуба – 98 могил солдатів, полеглих у Першу світову. В обхваті дуб сягає більше трьох метрів, у висоту – 25 метрів. У 2010 році дубу присвоєно звання Національного дерева України.

Дуб Франца ЙосифаДуб Франца Йосифа

Найстарша, як прийнято вважати, липа України росте при трасі Стасів-Колтів на Золочівщині. Орієнтовний вік ЛИПИ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО – 600 років, її висота понад 15 метрів. За легендою, гетьман відпочивав під нею восени 1648 року. З 2010 року Липа Хмельницького – національне дерево України.

Липа Богдана ХмельницькогоЛипа Богдана Хмельницького3. ДУБ ВИГОВСЬКОГО, якому понад 500 років, росте біля музею гетьмана у його колишньому маєтку в селі Руда на Жидачівщині. Обхват дерева – 5,3 м, висота – 32 метри.  Дуб взято під охорону як ботанічну пам’ятку природи за матеріалами Київського еколого-культурного центру в 2011 році.Дуб ВиговськогоДуб Виговського4. ДУБ І ЛИПА МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА ростуть на території його меморіального музею будителя у Підлиссі на Золочівщині. Вік дуба – понад 500 років, липи – понад 300. У висоту обидва дерева мають по 22 метри. Оголошені пам’яткою природи.Дерева Маркіяна ШашкевичаДерева Маркіяна Шашкевича5. У селі Піддністряни на Жидачівщині росте химерний ДУБ ВЕПРЬ. Дерево є ботанічною пам’яткою місцевого значення.Дуб ВепрьДуб Вепрь6. Одним з найстаріших дерев України вважають 1000-літній ВІКОВИЙ ДУБ. Дерево у селі Верин на Миколаївщині сягає 18 метрів у висоту і має в обхваті 8,5 метрів.Віковий дуб у с. Верин, 2017 р.Віковий дуб у с. Верин, 2017 р.7. Розкішний ДУБ ПЕРЕМОГИ ПІД ГРЮНВАЛЬДОМ, як недвозначно випливає з назви, присвячений одній з найвідоміших битв в історії, де не в останню чергу проявило себе галицько-волинське лицарство. Росте ця ботанічна пам’ятка у селі Свірж неподалік від замку.Дуб перемоги під ГрюнвальдомДуб перемоги під Грюнвальдом8. У селі Репехів на Жидачвщині росте ТОПОЛЯ-ПАТРІАРХ. Ботанічна пам’ятка природи зайняла 2-ге місце в конкурсі «Найстаріше дерево Львівщини».Тополя-патріархТополя-патріарх9. При автостраді у селі Коросне на Перемишлянщині росте ЛИПА КРАВЧУКІВ. Обхват стовбура дерева 6,5 м, висота – 18 метрів. Орієнтовний вік липи – близько 700 років.Липа КравчуківЛипа Кравчуків10. НЕМИРІВСЬКИЙ ДУБ (фото зверху), якому понад тисячу років є одним з найстарших в Україні. Росте на території санаторію, має 26 метрів у висоту та 8 в обхваті. Легенди також пов’язують його з іменем Богдана Хмельницького. Начебто гетьман під цим дубом брав шлюб, що, хоч і красиво, але малоймовірно.

Найголовніше, що всі ці унікальні дерева знаходяться зовсім близько і щоб їх побачити не потрібно ні багато часу, ні багато грошей, ні закордонного паспорта, ні довідки про вакцинацію. А враження залишаться на все життя.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: westnews