У Львові провели унікальну операцію «кришталевій дівчинці», яка вже перенесла 10 переломів

25.06.2022 12:12   Джерело: NTA
Опубліковано : Львівський Новинар

Зменшити ризик переломів кінцівок взялися львівські хірурги у 9-річної Вікторії, яку називають «кришталевою дівчинкою»: за свої 9 років вона вже пережила 10 переломів через крихкість кісток.

Про рідкісний випадок розповіли у Першому медичної об’єднанні Львова.

Вікторія має рідкісне генетичне захворювання, яке їй діагностували у 2,5 роки. Це недосконалий остеогенез, при якому навіть найменший удар може закінчитися переломом. При такій недузі кістки стають ламкими, а скелет деформується.

Так, стегнову кістку Віка зламала, коли вчилася ходити, у два роки – лікоть, під час поїздки на озеро – палець, пізніше – зап’ястя, а ще багато разів – малу та велику гомілкову кістки. До спеціалістів Лікарні Св. Миколая Першого медоб’єднання Львова батьки дівчинки звернулися після останньої травми – перелому обох кісток гомілки зі зміщенням правої кінцівки.

«Щоб стабілізувати та вирівняти ніжку дитини, лікарі вдалися до унікальної операції: багаторівневої остеотомії. Віці встановили титанові фіксатори, що зробили ніжку стійкішою до ушкоджень», – розповіли у лікарні про те, як намагаються допомогти Вікторії.

Операція минула успішно. Дівчинці вже зняли гіпс і вона спокійно ступає на ногу. Пізніше Вікторії  планують прооперувати й другу нижню кінцівку.

«Лікарі нашого травматологічного відділення мають досвід у веденні десяти «кришталевих діток». Вони уміють працювати з такими унікальними пацієнтами, а невдовзі розпочнуть встановлювати їм спеціальні «ростучі конструкції», що підлаштовуватимуться до росту кістки», – кажуть у Першому медичному об’єднанні Львова.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: NTA