«Львівську ізоляторну компанію» «переписали» на підставну власницю з росії

09.07.2023 20:07   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

ТОВ «Львівська ізоляторна компанія» залишається під контролем росіян навіть після зміни засновників, а нова бенефіціарна власниця із громадянством Естонії, швидше за все, є підставною.

Про це стверджує журналіст Lviv.media Арсен Данилюк.

«Львівською ізоляторною компанією» керує депутатка Львівської міської ради від «Самопомочі» Оксана Динік, а засновником компанії є естонська компанії «GIG Holdings». Станом на 2019 рік її кінцевим бенефіціарним власником був росіянин Сєргєй Пєтров. Але у березні 2022 року, коли зайшла мова про плани конфіскації в Україні російських активів, основною власницею компанії стала громадянка Естонії Ольга Дубовіцкая.

Дубовіцкая стала громадянкою Естонії у травні 2021 року, але вона народилась у Росії. За даними журналістів, її російський паспорт втратив чинність у квітні 2022 року. Крім того, з 2018 року Дубовіцкая є співвласницею будинку у Таллінні разом із попереднім власником Сєргєєм Пєтровим, який згодом отримав громадянство Польщі під іменем Сергіуш Петрош.

«GIG Holdings» є засновником не лише української компанії, але й російського «Південноуральського арматурно-ізоляторного заводу». Українська і російська компанії входять до трійки найбільших та найпотужніших виробників скляних ізоляторів у світі.

Восени минулого року корпоративні права та усе майно «Львівської ізоляторної компанії» вартістю близько 470 млн грн арештували.  Як повідомляла тоді Львівська обласна прокуратура, посадовці підприємства ухиляються від сплати податку завдяки фінансовим посередникам – пов’язаним компаніям в Естонії. Окрім того, громадяни Росії, які контролюють компанію, задіяні у матеріальному забезпеченні міністерства оборони Росії.

Як було вказано в ухвалах суду, «GIG Holdings» має в Росії дочірню фірму «Глобал Інсулейтор Груп», яка керує розповсюдженням та просуванням продукції заводів, а також входить до складу групи компаній «Юнако-Інвест». Підприємства цієї групи були задіяні в матеріальному забезпеченні російських збройних сил.

«Львівська ізоляторна компанія» у 2022 році оскаржувала накладений арешт на корпоративні права і майно в судовому порядку, але безуспішно.

Директорка «Львівської ізоляторної компанії» Оксана Динік у коментарі Lviv.media заявила, що зараз серед власників естонської компанії «GIG Holdings» нема громадян Росії – лише естонці. Водночас на питання, чи були там росіяни і коли вони вийшли з числа власників, відповіла: «естонці були завжди». Мер Львова Андрій Садовий заявив, що для реакції на статтю Lviv.media йому потрібне рішення українських органів влади, які підтвердять, що зміна власників у «Львівській ізоляторній компанії» є злочином.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews