Російські власники «Львівської ізоляторної компанії» отримали державний контракт на роботу з ядерними відходами

06.08.2023 08:39   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Компанія Сєргєя Пєтрова приховала російське громадянство свого власника, щоб обійти заборону на отримання державних замовлень у Литві.

Як повідомляє LVIV.MEDIA, Сєргєй Пєтров, який має чинний паспорт громадянина Росії і перебував серед власників «Львівської ізоляторної компанії», через кіпрські офшори працює з атомною енергетикою Литви.

Кіпрська компанія, акціонером якої є Пєтров, володіє у Литві підприємством, що отримує контракти, пов’язані з радіоактивними відходами Ігналінської АЕС.

Литовські журналісти видання «Siena» з’ясували, що скандальний російський бізнесмен Пєтров є співвласником низки бізнес-структур, які відіграють важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки Литви. Одна із них – литовська енергетична компанія «Eksortus». Нею у 2014-2017 роках керували кіпрські компанії «RB Machines Limited» і «Unako Asset Management Limited», які своєю чергою були під контролем фігурантів львівського розслідування з російськими паспортами та пов’язаних з ними осіб.

Згодом контроль над литовським підприємством перейшов до естонської компанії «Lex Management OU», а на початку 2022 року «Eksortus» оголосив, що належить до російської групи компаній «UNAKO». Після початку повномасштабного вторгнення в Україну ця інформація знкла з сайту.

null

Розслідування литовців виявило, що це не єдина таємниця, котру приховали російські власники компанії «Eksortus». На початку 2019 року акціонером компанії «Eksortus» став польський громадянин Сергіуш Петрош. Це той самий Сєргєй Пєтров, російський паспорт якого мали у своєму розпорядженні журналісти LVIV.MEDIA і який досі може бути одним із власників ТзОВ «Львівської ізоляторна компанія». У Литві він також приховував той факт, що в нього є паспорт з двоголовою птахою. Копія російського паспорта Сєргєя Пєтрова публікується вперше.

І це не дивно. Після повномасштабного вторгнення рашистів в Україну литовська влада заборонила компаніям, кінцевими власниками у яких є громадяни Росії та Білорусі, брати участь у держзакупівлях для стратегічно важливих об’єктів. Це рішення мало на меті запобігти втручанню країн-агресорів у чутливі для безпеки сектори діяльності.

І це напряму стосувалося компанії «Eksortus”, яка з 2017 року брала участь у державних закупівлях для Ігналінської АЕС. Сукупна вартість її контрактів з литовськими атомниками склала маже 200 тисяч євро. Свій останній контракт з АЕС на 77 тисяч євро компанія «Eksortus» уклала торік, коли вже діяла заборона на співпрацю з компаніями з російським капіталом. При цьому було подано документи, за якими її акціонерами були названі громадянин Польщі Сергіуш Петруш та громадянин Литви Маріуш Коженевський. Про те, що на той час Пєтров був ще й громадянином Росії, у компанії приховали.

Згідно з контрактом, «Eksortus» зобов’язалося виконати підготовчі роботи для демонтажу сховищ радіоактивних відходів у містечку Майшягала та побудувати там тимчасові споруди. Дізнавшись з розслідування журналістів «Siena» про російський паспорт Пєтрова і приховування цієї інформації при укладанні домовленостей, адміністрація Ігналінської атомної електростанції оголосила про проведення перевірки. Якщо факти будуть підтверджені, то АЕС може розірвати контракт з компанією “Eksortus”.

«Ігналінська атомна електростанція негативно оцінює ці факти, тому негайно розпочато перевірку даного постачальника, метою якої буде з’ясувати, чи підтвердяться викладені обставини. (…) Якщо інформація про приховане громадянство Російської Федерації акціонера, яке існувало на момент купівлі та виконання контракту, буде підтверджена, враховуючи безумовний характер чинних обмежувальних заходів, вимог національного регулювання, незважаючи на те, що АЕС ретельно та послідовно впроваджує заходи контролю за міжнародними санкціями, ми вживатимемо всіх законних заходів для захисту інтересів Ігналінської атомної електростанції, не виключаючи можливості розірвання контракту», – йдеться у заяві литовських атомників.

Нагадаємо, у липні цього року журналісти LVIV.MEDIA з’ясували, що громадяни Росії зберігають контроль над Львівською ізоляторною компанією. Формальною власницею стратегічного львівського підприємства є народжена у Росії Ольга Дубовіцкая, яка отримала естонське громадянство у травні 2021 року і досі має чинний закордонний паспорт громадянки Росії. Ольга Дубовіцкая також має спільне майно із Сєргєєм Пєтровим і була одружена із Павлом Подкоритовим – іще одним співвласником Львівської ізоляторної компанії. Генеральна директорка ТзОВ “ЛІК”, депутатка Львівської міської ради (фракція “Самопоміч”) Оксана Динік заперечує зв’язок підприємства із росіянами та наполягає, що компанія належить громадянам ЄС. Втім виявлені факти свідчать, що формальні власники мають ознаки підставних осіб, а контроль над промисловим підприємством залишається у громадян Росії.

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews