Військовозобов’язаним жінкам обмежать виїзд за кордон

07.09.2023 14:04   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Обмеження стосуються жінок із медичною або фармацевтичною освітою.

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, повинні з 1 жовтня стати на військовий облік. Після цього вони набудуть статусу військовозобов'язаних, для яких виїзд за кордон на період дії воєнного стану обмежений. Про це 7 вересня в коментарі «РБК-Україна» повідомив член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в парламенті Федір Веніславський.

За його словами, у 2022 році Верховна Рада внесла зміни до ст. 1 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що передбачають військовий облік для жінок із медичною або фармацевтичною освітою. На виконання цих змін до закону, Кабінет Міністрів видав постанову щодо порядку військового обліку, а Міністерство оборони – наказ про військовий облік жінок.

Саме відповідно до наказу Міноборони передбачається, що із 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту. Й, відповідно, на час дії воєнного стану виїзд за кордон жінкам на обліку буде обмежений.

«Якщо вони будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних», – сказав Федір Веніславський.

Він додав, що якщо у військовозобов’язаних будуть окремі документи, що надають право на тимчасовий виїзд, тоді вони зможуть виїхати. Якщо ж таких немає, тоді вони, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду.

Федір Веніславський також додав, що інші жінки, які мають військово-облікові спеціальності, споріднені з військовою справою, з 1 жовтня можуть добровільно стати на облік. Наразі розширювати перелік спеціальностей у жінок для обов'язкового обліку не планують.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews