Львівщина може втратити близько 10 мільярдів гривень

20.09.2023 12:07   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Що відомо про перерозподіл ПДФО військових.

Якщо уряд ухвалить зміни до бюджету на 2023 рік, з жовтня місцеві бюджети можуть залишитися без податку на доходи фізичних осіб з військових та працівників силових структур. Натомість гроші спрямовуватимуть у спецфонд державного бюджету.

Директор обласного департаменту фінансів Олег Демків розповів Суспільному, якщо ПДФО військових повністю вилучать з місцевих бюджетів області, у 2024 році Львівщина може втратити близько 10 мільярдів гривень.

"В цьому році, якщо це буде зроблено з 1 жовтня, близько 1,5 мільярда гривень. Це великий ресурс. Для порівняння, в цілому місцеві бюджети Львівщини цього року становлять 40 мільярдів гривень, тобто четверта частина. Третина місцевих бюджетів області, територіальних громад, будуть мати серйозні проблеми з тим, щоб своєчасно фінансувати захищені статті — це заробітна плата, енергоносії, харчування, медикаменти і так далі", — каже Олег Демків.

Якщо заберуть так званий "військовий" ПДФО, то, до прикладу, Жовківська громада втратить близько 12 мільйонів гривень на рік, говорить міський голова Жовкви Олег Вольський. За його словами, на території Жовківщини є п'ять силових структур, із яких ПДФО поповнюють районний бюджет.

"До прикладу, від військових у нас в цьому році є тільки 2 мільйони гривень, а 10 мільйонів — це є ті кошти, які приходять від поліції, рятувальників і від інших структур, які є силовим блоком. І я, як міський голова Жовкви, так само багато моїх колег, на території тих громад, де немає багато військових частин, де немає військових формувань, ми виступаємо за те, щоб залишити саме ПДВО від силовиків в громадах. Бо військове ПДФО, можливо, прийдеться віддати, бо це буде такий вимушений крок", — каже Олег Вольський.

Через відсутність кворуму депутатів у Львівській обласній раді не ухвалили звернення до Президента України і Верховної Ради, щоб не позбавляти бюджети місцевих громад податку на доходи фізичних осіб. Дата наступного сесійного засідання поки що невідома.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews