Апартаменти замість медцентру. Депутати Львова планують скасувати рішення про передачу землі в Брюховичах

23.09.2023 14:01   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Депутати планують скасувати як незаконне рішення виконкому Брюховицької селищної ради, що передав 3,4 га землі безплатно громадській організації під будівництво реабілітаційного центру.

Депутатки Львівської міської ради Уляна Пак та Наталія Шелестак зареєстрували проєкт ухвали, що пропонує скасувати рішення виконкому Брюховицької селищної ради від 23 жовтня 2020 року про дозвіл громадській організації на проєктування будівництва на вул. Широкій, 2 у Брюховичах.

Йдеться про скандальну забудову на території площею 3,4 га, де розташований недобуд школи. Раніше озвучувалося, що на цій території мали звести реабілітаційний центр та дитячий садок, натомість теперішній забудовник має намір збудувати апартаменти на 20 тис. кв м., з яких під центр реабілітації відведуть порівняно невелику частину – спершу йшлося про 500 кв м, а за останніми заявами забудовника 1000 кв м. 

Як наголошують депутати, рішення виконкому селищної ради було прийнято з порушеннями закону, буквально за кілька днів до місцевих виборів та, відповідно, припинення повноважень Брюховицької селищної ради, яка увійшла до складу Львівської територіальної громади. При тому громада не мала можливості ознайомитися з ухваленим рішенням виконкому. 

"В першу чергу це є позиція ради (скасувати рішення виконкому Брюховицької селищної ради – Авт.). На жаль, в цій ситуації є лише протокол комісії екології та комісії законності, які рекомендували профільним структурним департаментам ЛМР звернутися у правоохоронні органи та подати позовні заяви. Станом на вчора, 21 вересня, жодних позовних заяв ще не було. 

На колегії ми порушували це питання, що потрібно все-таки реагувати й втрутитися в цю справу нам як місту. Оскільки немає жодної публічної позиції ради. Тому ми реєструємо проєкт ухвали, щоб показати, що ми як рада не згодні з цим – що громада фактично позбулася цінної рекреаційної землі, яка могла б використовуватися дійсно тими ж військовослужбовцями, забезпечувати їхні потреби", – пояснює у коментарі "Еспресо.Захід" депутатка Уляна Пак.

Восени 2020-го напередодні трансформації місцевого самоврядування Брюховицька селищна рада блискавично швидко – лише за місяць – передала право постійного користування територією громадській організації "Асоціація інвалідів захисників вітчизни "Львівська здравниця". Крім того, було змінено вид використання цієї ділянки з земель освіти на землі інших будівель громадської забудови, знято з балансу та припинено право власності на недобудовану школу, готовність якої становила 46%, а також видано містобудівні умови та обмеження на нове будівництво на цій території. Все це було зроблено без оголошення архітектурних конкурсів та проведення аукціонів. Крім того, здійснювалося це без зонінгу та детального плану території, і, звичайно, без громадських обговорень.

Розбір польотів стосовно незаконно відчужених 3,5 га землі почався на початку 2021 року, коли Брюховичі ввійшли до складу Львівської громади. Тоді відкрили кримінальне провадження, а на ділянку наклали арешт. У 2022 році міська рада заблокувала можливість будівництва. 

18 вересня цього року суд наклав вже третій арешт на цю ділянку, знову ж таки за позовом громади. Попри те, на наступний день після судової заборони виконувати будь-які роботи на об'єкті будівництво продовжувалося. Крім того, будівля незавершеної школи є доказом у кримінальному провадженні, однак це не зупиняє забудовника, який її демонтує. Виходить, мешканці повинні щодня пильнувати, аби не порушувалися встановлені правоохоронними органами вимоги, каже депутатка. 

Зважаючи на те, що у нас в Україні велика суспільна потреба у реабілітації як військових, так цивільних, зводити реабілітаційні центри просто вкрай необхідно. Період лікування та підготовки хлопців і дівчат для протезування є доволі тривалим, тому виникає проблема, де перебувати цим пацієнтам, бракує так званого місця очікування, пояснює депутатка Наталія Шелестак. 

"Вчора на колегії я зазначила, що якщо у нас є організація, яка отримала землю безплатно для побудови реабілітаційного центру, також тоді йшлося про дитячий садок, але не в змозі це зробити чи не хоче, то напевно є підстава вилучити з її користування цю ділянку і передати центру "Незламні", який є всеукраїнським медзакладом та лікує багатьох пацієнтів. І в мене є ідея, звідки ми візьмемо кошти для побудови цього реабілітаційного центру як з бюджету, так позабюджетні, коштом донорів. І ми це зробимо. Андрій Іванович (Садовий – Авт.) це підтримав, і сподіваюся, що ця підтримка буде не тільки в кабінеті", – каже у коментарі "Еспресо.Захід" Наталія Шелестак. 

До слова, на зустрічі з громадою Брюховичів 7 вересня головна юристка Львівської міськради Гелена Пайонкевич зазначала, що вирішення справи ускладнюється тим, що ЛМР фактично стала правонаступником Брюховицької селищної ради, тому не може скасувати раніше прийняті рішення. Але, за словами Уляни Пак, подібна практика скасування радою рішення виконкому раніше вже була – йдеться про ухвалу на отримання Львовом кредиту. Щодо ситуації з забудовою у Брюховичах, то наразі застережень, що депутати можуть не підтримати таку позицію, немає.  

Також днями забудовник привіз до Львова одного з командирів, захисників Маріуполя Сергія "Волину", який має прокоординувати побудову реабілітаційного центру у рекреаційній зоні в Брюховичах. Однак, як зауважує Наталія Шелестак, це видається як гра на тому, на чому не можна грати. Припускає, що ті, кого залучають до цього проєкту, розуміють, що насправді відбувається. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews