До заповідника Тустань привезли бойківську хату ХХ століття

09.12.2023 19:37   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Дерев'яну хату 1926 року привезли до історико-культурного заповідника “Тустань” із села Плав'я. Разом із хатою привезли автентичне господарське начиння й предмети побуту. В ній працівники музею планують облаштувати простір для подій.

Про це Суспільному розповіли в заповіднику "Тустань".

За словами директора історико-культурного заповідника "Тустань" Андрія Котлярчука, найціннішою частиною хати є галерея з різьбленим декором. Вона оздоблює весь головний фасад і повністю збережена в цій хаті.

Разом із хатою до заповідника привели ліжко, бамбетель, колиску, дві скрині й господарське начиння. Андрій Котлярчук розповідає, що спершу музейники сприйняли хату за житлову:

"Якийсь одяг сушився, ми навіть спочатку подумали, що вона ще досі жила, бо вся галерея була завішена одягом. Але коли вже підійшли познайомитись, виявилися, що її просто використовують як площу для зберігання речей".

"Хата стояла за рікою, туди не було під’їзду навіть легковою машиною, це був виклик під час евакуації", — каже Андрій Котлярчук.

У хаті промаркували всі елементи й розібрали її. Через річку її перевозили на возі із конем.

Головна зберігачка фондів заповідника "Тустань" Наталія Керч розповіла, що коли хату розбирали, під дерев'яними конструкціями даху знайшли монети й купюру. Зсередини хата була оброблена шпаклівкою. Коли хату складали заново, майстри замінили прогнилі бруси на нові, а збережені обробили спеціальним матеріалом.

"Наша ціль була створити успішний приклад адаптації такої хати, яка зможе з часом і сама на себе заробити, і зможе гармонійно доповнити існуючу туристичну дистинацію, якою є Тустань. Власне, ці автентичні об’єкти є капіталом свого роду для таких місцевостей", — каже Наталія Керч. В будівлі планують облаштувати простір для подій. За словами Андрія Котлярчука, хату придбали за грантові гроші організації, яка займається реагуванням на надзвичайні ситуації в області культури.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews