У Львові відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

15.12.2023 23:16   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Це вже пʼяте засідання Конгресу.

Сьогодні, 15 грудня, у Львові відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Це вже пʼяте засідання Конгресу. У заході взяли участь Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, члени уряду, голови обласних адміністрацій та очільники громад.

Також в режимі онлайн виступили низка європейських та американських чиновників, серед яких директор Регіонального бюро Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) з питань Європи і СНД Івана Живковіч, міністр оборони Естонської Республіки Ханно Певкур, спеціальний представник США з відновлення України Пенні Пріцкер, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

null

Як повідомив заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба, на засіданні були присутні 93 члени Конгресу, в тому числі 50 очільників міст, сіл та селищ. Також за допомогою онлайн-зв’язку участь взяли 1 619 членів Конгресу. Серед них 18 голів обласних рад, 113 голів районних військових адміністрацій, 104 голови районних рад, 1384 голови територіальних громад.

Порядок денний заходу був присвячений двом ключовим темам. Однією з них стала євроінтеграція України і співпраця з міжнародними партнерами. Другою – питання громад, міст та областей.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що для представників різних рівнів влади важливим питанням лишається успішна євроінтеграція.

«​Сьогодні у нашої зустрічі – особливий сенс. Цей рік для України – знов успішній у відносинах з Євросоюзом. ​Але зараз ніхто в нашій державі не має права зупинятись в роботі на європейському напрямку. Це не лише робота щодо законів та правил, але і щодо реалій життя, які мають бути саме такими, щоб відчувалось – Україна готова до вступу. І це спільне завдання всіх в Україні, хто працює в системі державної влади та місцевого самоврядування. Політика євроінтеграції – це для України внутрішня політика», – підкреслив Володимир Зеленський.

Питання євроінтеграції також порушив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль. За його словами, Україна є невідʼємною частиною нової Європи.

null

«Ми починаємо офіційні перемовини про вступ України до ЄС. Нова Європа народжується на наших очах. Її формула – ЄС від Лісабону до українського Луганська. Нова Європа має бути здатна захистити себе, бути енергетично незалежною, бути лідером у зеленому переході, діджиталізації та інноваціях. Україна була і є невідʼємною частиною цієї нової Європи», – підкреслив Шмигаль.

Очільник Верховної Ради України Руслан Стефанчук зробив своєрідний підсумок діяльності Конгресу у 2023 році і підкреслив, що вона характеризується трьома словами: єдність, правда і перемога.

«Наші підсумки характеризуються трьома словами. Перше – це єдність. Бо єдність – це той щит, проти якого не може знайти підступів наш ворог. Друге, мені здається, важливе слово – це правда. Бо саме в чесній дискусії ми знаходимо ті бачення, які допомагають нам триматися і перемагати. Ми єдині, а тому сильні. Ми сильні і правдиві, а тому переможемо. Саме перемога – це третє слово, яке, я впевнений, зможе закріпити силу та велич українського народу», – зазначив Стефанчук.

Керівник Офісу Президента України, голова Президії Конгресу місцевих та регіональних влад Андрій Єрмак підкреслив, що діяльність Конгресу посприяла вирішенню низки нагальних питань.

«Низку питань за допомогою Конгресу вже вдалось вирішити. Насамперед в областях, де ворог постійно тероризує наші міста та села. Збільшення кількості укриттів та фортифікаційних споруд, збільшення груп саперів для найшвидшого розмінування деокупованих територій, спеціальні умови кредитування для аграріїв, які працюють у прифронтових районах. Спільними зусиллями – ліквідація наслідків Каховської ГЕС. Окремо відзначу запровадження єдиних вимог для будівництва укриттів у школах», – зазначив Андрій Єрмак.

Спікерами заходу стали віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, міністр оборони України Рустем Умєров, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, голова Служби безпеки України Василь Малюк.

У блоці про ситуацію в регіонах, які найбільше постраждали внаслідок війни слово мали начальник Херсонської МВА Роман Мрочко, міський голова Ізмаїлу Андрій Абрамченко.

У блоці про стан реалізації та перспективи державних програм підтримки постраждалих регіонів мали виступи спеціальний представник США з відновлення України Пенні Пріцкер, перший віцкпремʼєр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко, віцепремʼєр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

У межах нового формату засідання Конгресу місцевих та регіональних влад відбулося інтерактивне спілкування з представниками місцевої влади. Раніше на сайті Конгресу місцевих та регіональних влад були розміщені питання, які порушувались на попередніх засіданнях Конгресу та засіданнях Президії. Понад 900 голів громад шляхом голосування визначали найважливіші та найактуальніші питання. Ті, що набрали найбільше голосів, голови громад сьогодні особисто задали профільним міністрам.

Зокрема, були розглянути питання щодо процедури призову нових військовослужбовців за допомогою місцевого самоврядування, реабілітації військових, забезпечення українського теле-, радіо-, мобільного сигналу та інтернету.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews