«Немає сенсу у розмові»: як екснардеп Третьяков обдурив громадську організацію зі Львівщини та втік до Парижа

27.12.2023 09:27   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Спершу ти великий волонтер, завозиш автівки для ЗСУ, а потім тебе знаходять біженцем у Парижі. Така доля складається у колишнього депутата парламенту – 53-річного Олександра Тетьякова – досі активного у Facebook.

Раніше Третьяков чотири рази обирався до Верховної Ради від «Нашої України» та «Блоку Петра Порошенка», але на останніх парламентських виборах у 2019 році програв «слузі народу» Миколі Тищенку.

Ще у березні-квітні минулого року Третьяков звітувався, що завозить з-за кордону автомобілі для ЗСУ, передає захисникам бронежилети, шоломи та рації. Але уже за кілька тижнів його публікації змінилися на репости новин, привітання зі святами та мантру «дякуємо ЗСУ!». З цих дописів важко було зрозуміти, чим він займається і де перебуває, аж доки восени журналіст «Української правди» Михайло Ткач не опублікував фото Третьякова з Парижа, — пише NGL.Media.

За даними джерела NGL.media у Державній прикордонній службі, Олександр Третьяков покинув Україну ще 19 квітня 2022 року. У відповідь на запит Укртрансбезпека повідомила, що до системи «Шлях» його внесла Львівська обласна військова адміністрація. Проте у самій ЛОВА протягом цього року нам цей факт двічі заперечували і знайшли необхідні документи лише з третьої спроби.

Якщо бути вкрай точними, то перші два місяці війни Львівська ОВА отримувала звернення від громадських організацій, а потім надсилала запити на перетин водіями кордону у Держприкордонслужбу. Тільки з травня в адміністрації почали оформлювати дозволи на виїзд окремими наказами і безпосередньо вносити людей у систему «Шлях».

Як виявилось, посприяти Третьякову в перетині кордону ЛОВА попросила «Народна самооборона Львівщини» – досить відома громадська організація, яка допомагає військовим ще з 2014 року. За словами голови «Народної самооборони Львівщини» Артема Хмиза, Олександр Третьяков сам звернувся до них і попросив допомогти йому привезти вантаж для ЗСУ.

«Він сказав, що має контакти, завезе засоби захисту, які будуть передані нашим військовослужбовцям. Попросив, що треба допомогти йому з тим виїздом, він має їхати […], чи можемо ми допомогти. Ну, звичайно, що ми дивимося на ситуацію людей», – каже Артем Хмиз у розмові з NGL.media.

Але Олександр Третьяков, за словами Хмиза, в результаті банально обдурив львівських волонтерів і не повернувся.

«Я з ним спілкувався. Я йому пояснив, що він створив проблеми цим своїм виїздом і нашій організації, яка раніше не мала таких проблем, і що його статус не дозволяв би йому такого робити. На що він мені сказав, що і далі робить хороші речі, просто згідно з певними обставинами сімейного характеру та певними проблемами зі здоров’ям йому саме зараз там [закордоном] необхідно бути. Але він обов’язково повернеться і готовий пояснити свою позицію і журналістам, і органам влади, і всім», – розповів Артем Хмиз.

Проте за понад півтора роки свої проблеми Олександр Третьяков вирішити, схоже, так і не встиг. Не пояснив він свою позицію і NGL.media. Нам вдалося зв’язатися з ним через WhatsApp, але почувши питання, він послався на зайнятість і попросив перетелефонувати ввечері. Але потім слухавки більше не брав і лише відписав, що «немає сенсу у розмові».

Пізніше Третьяков все ж уточнив письмово, що насправді він не жив в Україні ще задовго до початку війни, проте повернувся в березні і знову виїхав у квітні – і що «допомагав, допомагаю і допомагатиму далі Україні незалежно від того, де живу». Але на уточнююче запитання жодного прикладу своєї допомоги після 19 квітня 2022 року колишній багаторічний народний депутат так і не навів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews