У Львові лікують військового з мінно-вибуховими травмами обох ніг і руки

28.12.2023 11:15   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Дмитро Проценко підірвався на міні на Купʼянсько-Лиманському напрямку. У чоловіка травми обох ніг та руки. Через характер поранень Дмитро має дефекти кісток.

Із військовим поспілкувалося Суспільне.

Дмитро Проценко спершу був у територіальній обороні. Травму отримав на Купʼянсько-Лиманському напрямку 20 листопада. Розповідає, що через евакуацію іншого бійця не знав, чи за ним зможуть повернутися побратими.

"Підірвався на міні, буквально, майже на позиції, майже окоп. Одні в нього застрибували, інші вистрибували. А я підірвався на міні. Я десь 500 метрів пройшов на колінах, захрипів і впав. Чую – хтось іде. Питаю – ти хто. Він сказав свій позивний. І кажу – братику, не дай замерзнути. Бо не хочу так помирати", — розповів Дмитро Проценко.

За прогнозами лікарів, каже Дмитро, спочатку буде боляче ходити. Для одного з етапів лікування будуть використовувати спеціальний цемент, розповідає хірургиня першого медоб’єднання Львова Марія Кузеків.

"Ми будемо працювати з рукою, намагатимемось заповнити кістковий дефект так званим цементним спейсером із антибіотиком та закрити цей шкірний дефект. Відповідно, дати йому можливість відновлювати пасивну функцію кисті. В майбутньому будемо міняти цей цементний спейсер на кістковий трансплантат", — пояснює хірургиня.

Подібну процедуру проведуть і на нозі Дмитра. Для лікування мінно-вибухових травм потрібен час, оскільки з ними працюють у кілька етапів. Це потрібно для того, аби зберегти кінцівку.

"Зараз лікування таких пацієнтів є етапним. Одномоментно і без "цементу" ми ризикуємо і можемо "нарватися" на те, щоби втратити кінцівку. Тому одномоментно – це робити неможливо", — каже Марія Кузеків.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews