Зростання мінімалки, підвищення абонплати за воду у Львові та подорожчання реєстрації авто: що змінилось для жителів Львівщини з нового року

03.01.2024 11:42   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Львові зросла абонплата за водопостачання, здати на права та зареєструвати авто стало дорожче, а разом зі зростанням прожиткового мінімуму зросли деякі соцвиплати.

У Львові зросла абонплата за водопостачання

З 1 січня 2024 року зріс розмір плати за абонентське обслуговування з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, які надають споживачам за індивідуальними договорами.

"Зростання плати за абонентське обслуговування пов’язане зі зростанням витрат для здійснення розподілу обсягів спожитих послуг між споживачами, нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги, формування рахунків за надані послуги та їх рознесенням споживачам, зняття показників водомірів, здійснення обстежень мереж, а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням споживачів за індивідуальними договорами на надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води)", – пояснюють у Львівводоканалі.

З 1 січня зросла мінімальна зарплата і прожитковий мінімум

Закон України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" передбачає підвищення розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Зокрема, з 1 січня 2024 року мінімальна зарплата зросла до 7100 грн (до 1 січня – 6700 грн). 

Зростуть також прожиткові мінімуми для різних категорій осіб, а відтак у січні перерахують ті соцвиплати, які залежать від величини прожиткового мінімуму. 

Прожитковий мінімум для працездатних зріс до 3023 гривень, для осіб, що втратили працездатність – до 2361 гривні, для дітей до 6 років – 2563 гривень, для дітей 6-18 років – до 3196 гривень. Від величини  прожиткового мінімуму для дітей залежить, зокрема, мінімальний розмір аліментів.

Разом з прожитковим мінімум підвищать розмір допомоги особам з інвалідністю у 2024 році:

  • 2 361 грн – людям з інвалідністю з дитинства I групи:
  • 1 888,8 грн – особам з інвалідністю з дитинства II групи;
  • 1 416,6 грн – особам з інвалідністю з дитинства III групи;
  • 1 652,7 грн – дітям з інвалідністю.

"Збільшення мінімальної зарплати є підставою для перерахунку пенсій непрацюючим людям, які досягли віку 65 років і мають повний страховий стаж (30/35 років для жінок / чоловіків відповідно): мінімальний розмір пенсій таких пенсіонерів з 1 січня 2024 року не може бути меншим за 40% мінімальної зарплати – 2840 грн", – пояснили в Головному управлінні Пенсійного фонду у Львівській області. 

Крім того, з 1 січня збільшується розмір щомісячної грошової виплати громадянам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (Закон України "Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян"). Зокрема, українцям, яким після  2014 року надали звання Героя України з врученням ордена "Золота Зірка" отримують допомогу в розмірі трьох розмірів мінімальних зарплат. Тепер це буде 21 300 грн. Нагороджені орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів отримуватимуть 14 200 грн допомоги (дві мінімалки). Нагороджені орденом "За мужність" трьох ступенів та орденом княгині Ольги трьох ступенів отримуватимуть 7100 грн (одна мінімальна зарплата). 

Зріс розмір пенсійного збору за першу реєстрацію авто в Україні

З 1 січня змінився розмір ставки збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої державної реєстрації легкових авто. Це пов’язано з тим, що збільшився прожитковий мінімум, який наразі становить 3028 гривень, – пояснюють у Регіональному сервісному центрі МВС у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях. 

Отже, згідно з нормативними змінами розмір податку встановлюється на рівні:

  • 3 % – якщо вартість авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 4 % – якщо вартість автівки перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • 5 % – якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Вартість легкового автомобіля визначається відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акта експертної оцінки вартості чи інших документів, що підтверджують цю вартість.

Здати на водійські права  та зареєструвати авто стало  дорожче

З 1 січня 2024 року змінилась вартість платних адміністративних послуг, які надають сервісні центри МВС.  Раніше вартість теоретичних та практичних іспитів складала 13 грн, видача посвідчень водія – 26 грн. Ціна здійснення реєстраційних дій із транспортними засобами складала 200 грн.

З 1 січня вартість популярних адміністративних послуг сервісних центрів МВС встановлюється на рівні:

  • видача посвідчення водія – 230 грн
  • прийняття теоретичних іспитів – 250 грн
  • прийняття практичних іспитів – 420 грн
  • реєстрація та перереєстрація транспортних засобів – 350 грн

ЛКП "Лев" на двотижневому карантині 

З 1 січня львівське комунальне підприємство "Лев" пішло на двотижневий карантин.

"На початку 2024 року у Львівському комунальному підприємстві "Лев" вводять обов’язковий карантин терміном на 14 календарних днів. Традиційно під час двотижневого карантину дезінфікують і знезаражують приміщення та інвентар", – повідомляють у пресслужбі міськради.  

Оскільки на підприємстві відбувається постійний потік безпритульних тварин, які потенційно можуть бути заражені небезпечними захворюваннями. Тому, щоб запобігти поширенню інфекції, всі приміщення, транспортні засоби, клітки та робочий інвентар продезінфікують.

Джерело: "Еспресо.Захід"


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews