Топ найважливіших виборів 2024 року: що очікувати?

04.01.2024 21:45   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Найважливіші світові події часто неможливо передбачити: рік тому ніхто не очікував теракту Хамасу в Ізраїлі, два роки тому мало хто передбачав бум генеративного штучного інтелекту. Водночас ми уже знаємо один важливий тренд 2024 року — вибори по всьому світу.

2024 рік стане рекордним за кількістю виборів та виборців, які мають право голосу (принаймні на папері): від Європейського парламенту до Індії, від Бангладеш до псевдовиборів у Росії.

Як пише Politico, близько 60 країн, які представляють половину населення світу, проведуть вибори різних рівнів.

Найважливішими для світу і України будуть президентські вибори в США у листопаді 2024 року. Скоріш за все, це знову буде конкурс між Джо Байденом і Дональдом Трампом. Очевидно, що для України важливо, аби переміг Байден — однак це, на жаль, зовсім не гарантовано.

Окрім американських, Politico виділяє сім найважливіших країн та регіонів, де пройдуть вибори:

Президентські вибори на Тайвані. Їх результати вплинуть на відносини між Тайванем і КНР, які історично дуже напружені, а отже можуть мати глобальні геополітичні наслідки.

Вибори у ключових африканських країнах, зокрема Південній Африці. Серед іншого, вони «вплинуть на усе палкішу боротьбу між іноземними державами за вплив на континенті, де Сполучені Штати та західні союзники змагаються за те, щоб створити противагу російським і китайським інвестиціям та безпековим партнерствам».

Вибори у автократичних країнах: парламентські в Білорусі та Ірані, президентські у Росії. Це фейкові вибори, але, на думку Politico, вони важливі тим, що можуть призвести до протестів у цих країнах.

Вибори в Індії та Пакистані. Там «переможці можуть переформувати… динаміку в стратегічному Індо-Тихоокеанському регіоні, де, як і в Африці, США та їхні союзники сподіваються зміцнити зв’язки як бастіон проти китайського та російського впливу».

Вибори до Європейського парламенту. Там можуть посилити свої позиції праві популісти, що потенційно може негативно вплинути на відносини зі США і підтримку України.

Президентські вибори в Мексиці. Вони важливі для Сполучених Штатів зокрема тому, що південний кордон США традиційно є предметом гарячих внутрішньополітичних суперечок.

Вибори у Великій Британії (формально вони можуть відбутися і на початку 2025 року, але скоріш за все пройдуть цього року). Як пише Politico, «хоча головний суперник [прем’єр-міністра] Сунака [лідер лейбористів Кір Стармер] є поміркованим політиком, який пообіцяв продовжувати підтримку України, зміна уряду може вплинути на підхід Сполученого Королівства до Європейського Союзу після виходу з блоку в 2020 році, переформатувати оборонні пріоритети та розпочати зміни в політиках щодо міграції та міжнародної допомоги». Наразі лейбористи мають великий відрив у опитуваннях над правлячою партією консерваторів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews