Історія генерал-хорунжого Романа Шухевича не має права замовкнути, – Юрій Холод

05.01.2024 18:18   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Близько 600 експонатів знищеного ворогом Музею генерал-хорунжого Романа Шухевича від початку війни перебувають у сховищах. На основі цієї збірки в одній з кімнат Львівського історичного музею можна створити експозицію, облаштувавши там міні-музей головнокомандувача УПА.

З відповідною пропозицією до директора історичного музею Романа Чмелика звернувся заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

«Знищений москалями Музей генерал-хорунжого Романа Шухевича Львівщина обовʼязково відбудує, але історія про головнокомандувача УПА навіть сьогодні не має права замовкнути. Що я маю на увазі? Як відомо, у ніч на 1 січня ворог цільово знищив безпілотниками музей головнокомандувача УПА на Білогорщі у Львові. Будівля повністю зруйнована. На жаль, втрачені всі предмети побуту, пов’язані з життям та діяльністю Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано. Проте вдалося відшукати майже неушкоджене погруддя авторства Михайла Черешньовського.

Музей Романа Шухевича є відділом Львівського історичного музею, що є комунальною установою Львівської обласної ради. Пропоную у нашому Львівському історичному музеї вже зараз віднайти кімнату та облаштувати там міні-музей головнокомандувача УПА. Звісно, легкознищувані артефакти і надалі мають залишатися у сховищах. Проте копії документів, матеріали істориків та журналістів у різних форматах і навіть фото- чи відеоісторія знищення ворогом музею на Білогорщі для львівʼян та гостей міста можуть дуже креативно та цікаво розповісти про постать великого Українця, якого панічно боїться москва вже багато десятиліть», – повідомив Юрій Холод.

Заступник голови Львівської обласної ради також подякував всім небайдужим за ініціативу відновлення музею.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews