Журналісти проти вітряків: як zaxid.net забуває про журналістські стандарти?

15.02.2024 20:09   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У львівській медійній тусовці назагал не прийнято публічно оцінювати дії колег. Місцевий ринок праці невеличкий, ніхто не знає де опиниться завтра, тож навіщо ображати потенційних колег чи роботодавців. Така собі негласна провінційна угода мовчання. Яка, звісно, не стосується пліток поза очі. Внаслідок цієї угоди львівські медіа можуть порушувати собі журналістські стандарти без ризику публічного обговорення. Хіба б ці порушення привернули увагу профільних видань із Києва. Але думаю, що не варто мовчати тоді, коли до маніпуляцій вдається видання, яке позиціонує себе як одне із найякісніших у місті та області.

Як розповідає журналіст львівського видання LVIV.MEDIA: "Я, мабуть, перебуваю у найгіршій ситуації для того щоби писати цей текст. Адже ризикую відразу бути звинуваченим в упередженості. Річ у тому, що власником видання Lviv.Media, у якому я працюю,  є Зіновій Козицький. А раніше я багато років працював у ТРК «Люкс» — медіахолдингу, який належить дружині Андрія Садового. І в такій ситуації я беруся  аналізувати та критикувати публікації zaxid.net (входить до групи «Люксів») про Зіновія Козицького. Тут уже можете обирати звинувачення: від «бажання вислужитись перед новим господарем» до «бажання накапостити колишньому». Саме тому я вважаю за доречне спершу пояснити свою мотивацію, а до звинувачень повернутись після того, як прочитаєте весь текст".

У публікаціях про Максима Козицького часто використовують той факт, що його батько, Зіновій Козицький, є одним з найбагатших підприємців Львівщини. Інформація про його статки є відкритою. І він став багатим ще до приходу свого сина Максима на посаду голови Львівської ОДА. Однак, починаючи із червня минулого року, видання zaxid.net почало впроваджувати наратив «начальник Львівської ОВА використовує свою посаду для збагачення своєї родини». В умовах української політики подібні історії трапляються постійно, і журналісти справді б мали такі речі висвітлювати. Але у випадку з сім’єю Козицьких, не маючи фактів на підтвердження цієї тези, виданню доводиться вдаватись до маніпуляцій.

Мистецтво заголовка

Якщо до літа 2023 року, готуючи повідомлення про Зіновія Козицького, журналісти zaxid.net переважно використовували у заголовку його ім’я, то з червня минулого року перейшли на формулювання «батько голови ЛОВА». Саме таке формулювання використане у п’яти із шести останніх новин про Зіновія Козицького. З одного боку це правда: Зіновій Козицький є батьком Максима Козицького. Можливо, редактори вважають, що саме таке формулювання привертає більше уваги. З іншого ж боку золовок типу «Батько голови ЛОВА купив будинок у центрі Львова за 85 млн грн» справляє враження, нібито голова ЛОВА якось причетний до цієї покупки. У тексті ж новини — жодного факту, який би свідчив про зв’язок між посадою Козицького-молодшого і купівлею Козицького-старшого. Втім, формулювання заголовків — річ суб’єктивна. Комусь така практика може видатись клікбейтом, комусь маніпуляцією, а комусь — якісною журналістикою.

Давайте далі розберемо два матеріали, у яких zaxid.net намагається уже безпосередньо «пристебнути» бізнес Зіновія Козицького до використання бюджетних коштів, за які відповідальний його син, голова ЛОВА Максим Козицький. В обидвох випадках тексти побудовані за ідентичною схемою: анонімні телеграм-канали як джерело інформації — імітація фактчекінгу — відсутність навіть спроби взяти коментарі у причетних до історії.

Історія про готель

У листопаді минулого року zaxid.net публікує матеріал під заголовком «Компанія батька голови Львівської ОВА будує відпочинковий комплекс біля Східниці». При цьому видання посилається на «кілька анонімних Telegram-каналів» і декларує намір перевірити інформацію. У самій новині йдеться про те, що компанія «Нормаз плаза» будує готельно-відпочинковий комплекс у селі Новий Кропивник. Співвласниками підприємства є Віталій Ломакович та ТОВ «Вест Енерджі». Авторка матеріалу стверджує, що часткою у статутному капіталі «Вест Енерджі» володіє Зіновій Козицький. Далі zaxid.net вказує, що у селі Новий Кропивник бюджетним коштом ремонтують дорогу: «Львівська ОВА налагоджує інфраструктуру навколо майбутнього готелю. Зокрема, у вересні Департамент дорожнього господарства уклав угоду з польською компанією DROG-BUD на ремонт дороги місцевого значення Ясениця — Новий Кропивник за майже 300 млн грн».

Отже, маємо три твердження:

«Нормаз плаза» будує готель у Новому Кропивнику
Співвласником «Нормаз плаза» є Зіновій Козицький
Львівська ОВА витратила 300 мільйонів грн на ремонт дороги біля готелю

З такого викладу складається однозначне враження: голова Львівської ОВА Максим Козицький витратив сотні мільйонів гривень на розбудову інфраструктури для бізнесу свого батька. Однак, якщо розібратись детальніше, то стає зрозумілим, що такий ефект є результатом, свідомого чи ні, натягування сови на глобус. Проведімо коротку перевірку чи фактчекінг.

«Нормаз плаза» будує готель у Новому Кропивнику – відповідає дійсності. Це нам підтвердив ініціатор проєкту, відомий львівський підприємець Віталій Ломакович. Щоправда, це не зовсім готель, а медично-оздоровчий комплекс. За словами Віталія Ломаковича, ідея побудувати такий комплекс виникла у нього ще у 2019 році, згодом він вирішив залучити до проєкту фінансового партнера, і у 2023 році попередньо домовився про це із Зіновієм Козицьким.

Співвласником «Нормаз плаза» є Зіновій Козицький — досі не відповідає дійсності. Zaxid.net посилається на опубліковане ще 11 травня 2023 року рішення АМКУ, яке дозволяє Зіновію Козицькому стати учасником цього підприємства. Проте Зіновій Козицький станом день публікації цього тексту ще не набув статусу учасника даної компанії. І це легко встановити: достатньо пошукати в гуглі «Вест Енерджі» і перейти за посиланням на сервіс Youcontrol.

Львівська ОВА витратила 300 мільйонів грн на ремонт дороги біля готелю — не відповідає дійсності. Дорогу Ясениця — Новий Кропивник справді ремонтують за кошти обласного бюджету, яким зараз розпоряджається Львівська ОВА і головою якої є Максим Козицький. Але ця дорога не веде до готелю. Ремонтована ділянка починається у південно-західній частині Нового Кропивника, а комплекс, який будує «Нормаз плаза», розташований на північній околиці села. Між ними – кілька кілометрів відстані, і навряд чи добре сполучення із Турківщиною буде стратегічною перевагою для клієнтів оздоровчого комплексу. У коментарі LVIV.MEDIA заступник начальника Львівської ОВА Юрій Бучко повідомив, що ремонт цієї дороги почався ще у 2021 році, коли обласним бюджетом розпоряджалась обласна рада, а не адміністрація. Це ремонт є частиною проєкту, який має сполучити Дрогобицький район із майбутнім пунктом пропуску Лопушанка — Міхновець на кордоні із Польщею. Звісно, фраза «Львівська ОВА налагоджує інфраструктуру навколо майбутнього готелю» обтічна, її можна розуміти як завгодно. В суді таке твердження не спростуєш.
Втім, до самого готелю таки підводять нову дорогу. Це ремонт вулиці Гірської, який замовила Східницька територіальна громада. Його вартість — 13 млн грн. Голова Східницької громади Іван Піляк у коментарі LVIV.MEDIA розповів, що ремонт цієї вулиці має на меті не лише забезпечити доїзд клієнтів до майбутнього оздоровчого комплексу, але і дати доступ до цивілізації мешканцям хутора Гута, що розташований за ним. «Щоби ви розуміли, туди «швидка» ніколи не їхала. Зараз вона під'їжджає ще не до самих будинків. Але як мінімум вона виїжджає на гору і може забрати людей», — сказав нам Іван Піляк. Віталій Ломакович не приховує, що зацікавлений у цьому ремонті, зокрема він оплатив розробку проєктно-кошторисної документації для нього.

Отже, після з’ясування цих деталей, прив’язка посади Максима Козицького до бізнесу його батька виглядає десь так: голова Львівської ОВА продовжує фінансувати ремонт дороги, яка починається у тому ж селі, на іншому краю якого зводять оздоровчий комплекс, співвласником якого може стати його батько. Однак з такого набору фактів зліпити зраду уже значно важче.

Історія про вітряки


Тему інвестицій Козицького-старшого і ремонтів доріг з обласного бюджету zaxid.net продовжив 6 лютого 2024 року у матеріалі «Компанія батька голови ЛОВА збудувала біля Трускавця найбільшу в області вітрову електростанцію». Він складений за тим же ж лекалом, що і попередній: спочатку детальна інформація про інвестиційний проєкт Зіновія Козицького на основі матеріалу «Укрінформ», а далі – прив’язка до найближчого ремонту дороги з посиланням на телеграм-канал (щоправда, уже не такий анонімний). Ось цитата із матеріалу zaxid.net : «Журналіст та автор телеграм-каналу «Політичний треш» Дмитро Посипанко розповідав, що у 2023 році Львівська ОВА провела тендер на капітальний ремонт автомобільної дороги Зимівки — Уличне, вартістю понад 195 млн грн. Дорога веде до вітрової електростанції, яка розташована між селами Орів та Зимівки».

 

Компанія Зіновія Козицького побудувала вітрову електростанцію.

Львівська ОВА, яку очолює син Зіновія Козицького витратила 195 млн грн на дорогу до цієї електростанції
Тут окремої уваги заслуговує посилання на телеграм-канал «Політичний треш». Його засновника Дмитра Посипанка у тексті називають журналістом. Однак не згадують про те, що він упродовж року працював у ЛОВА під керівництвом Максима Козицького, звільнився звідти у квітні 2022 року і відтоді доволі агресивно критикує роботу обласної адміністрації. А ще активно поширює плітки і конспірологічні домисли. Наприклад, дізнавшись про те, що я перейшов працювати з ТРК «Люкс» на LVIV.MEDIA, у вересні 2022 року Дмитро чомусь вирішив, що Арсен Данилюк буде «будувати з нуля телеканал родини Козицьких, який минулого року отримав ліцензію на цифрове мовлення А допомагати йому буде, за нашою інформацією, Параска Дворянин». Парасковія Дворянин — колишня шеф-редакторка на ТРК «Люкс» та чинна депутатка обласної ради від фракції «Самопоміч». Обидва твердження були абсурдними від самого початку і, як показав час, цілком неправдивими. Звісно, чутки, що поширює «політичний треш», подекуди мають стосунок до реальності. Однак кожен його допис, як на мене, слід перевіряти на здоровий глузд та адекватність.

Але повернімось до zaxid.net і того, чого він не зробив. У дописі «політичного трешу» про ремонт дороги Зимівки — Уличне є такий натяк: «Ця дорога веде до сонячних панелей, які там нещодавно з'явились. Чиї вони? Здогадайтесь самі». Що ж, виявилось, що дорога веде не до сонячних панелей, а до вітряків. Але чи справді веде?

Давайте самі продовжимо ситуацію, на яку натякає zaxid.net. При будівництві вітрових електростанцій дорога потрібна в першу чергу для того, щоби довезти до місця встановлення елементи вітрових турбін. Можливо, Максим Козицький зробив це коштом бюджету для компанії батька? Заступник директора ТОВ «Еко-Оптіма» Юрій Федак розповів нам, що всі елементи майбутніх вітряків завезли на гірський хребет біля Орова упродовж зими 2022-2023 років. Тобто, за словами Юрія Федака, коли у травні 2023 року відбувся тендер на ремонт дороги Зимівки — Уличне, всі елементи турбін вже були на горі.


Та й навіть теоретично ця дорога непридатна для того, щоби по ній їхав такий вантаж. «У нас найдовший елемент - це лопаті вітротурбін. Трал разом з лопаттю займав довжину 80 з половиною метра. Тобто радіус повороту не дозволяє транспортувати їх дорогою через Зимівки — Уличне. Там велика кількість поворотів, і фізично лопать там не могла б проїхати. Окрім того, доставляли такі елементи як гондола, генератор. Ці елементи важать близько 65 тонн. Для того, щоби завезти на вершину гору такий важкий вантаж, потрібно було суттєве підсилення дороги. Ми робили заїзд в повороті між селами Верхня Стинава і Орів, поклали там укріплення з бетонних плит», — сказав Юрій Федак.
А можливо, ремонт дороги був потрібен для того, щоби нею їздили на роботу працівники електростанції? Юрій Федак розповів, що зараз на Орівській ВЕС постійно перебувають менше ніж 15 людей. На роботу вони добираються легковими автомобілями тією ж дорогою, яку проклали для транспортування турбін. Із села Зимівки до ВЕС можна добратись хіба на позашляховику: «На звичайній легковій буде досить складно заїхати. Там ґрунтова гірська дорога».

Можливо, на Орівську ВЕС будуть возити туристів? Юрій Федак запевнив, що подивитись на вітряки можна хіба що здалеку: «Це об'єкт критичної інфраструктури, там стороннім заїзд не дозволений. Охорона працює цілодобово».

Навіщо ж тоді обласна влада ремонтувала дорогу Зимівки — Уличне? Заступник директора обласного департаменту дорожнього господарства Микола Одиноцький розповів, що ремонт замовили для того, щоби з’єднати ці села з центром Трускавецької громади. Раніше мешканці цих сіл могли добратись в Трускавець хіба на ровері через ліс, або ж роблячи велике коло, по трасі Київ — Чоп через Стрий: «Це була єдина громада в області, де населені пункти не мали сполучення з центром територіальної громади. Там була старенька грунтово-гравійна дорога, про курсування громадського транспорту там не йшлося взагалі».

Фактична вартість ремонту, за словами Одиноцького, значно менша від суми тендеру. Минулого року на нього витратили не 195, а приблизно 60 млн грн. «195 млн грн — це повний комплекс робіт, який передбачає ПКД, двошарове покриття, з тротуарами в населених пунктах, з поширеннями, зі з'їздами, з усім. Ми зараз виконали тільки основний комплекс робіт, проклали вирівнюючий шар асфальтобетону для забезпечення проїзду. Наразі ми не розглядаємо закінчення цього проєкту. Зараз у нас просто нема фінансового ресурсу на такі речі», — сказав Одиноцький.

Виходить, що ремонт дороги має своє пояснення і до вітряків ніяк не причетний. Зрештою, zaxid.net не стверджує зворотного. Просто після абзацу про електростанцію подає абзац про ремонт дороги, не пояснюючи зв’язку між цими історіями: читач нехай сам дійде до потрібного висновку. Така собі обережна маніпуляція. Яка, втім, не перестає бути маніпуляцією.

На останок ще одна цитата від zaxid.net. Цього разу я із нею цілком погоджуюсь. Мій колега Андрій Дрозда, переповідаючи розслідування NGL.media, та «ҐРУНТУ» про власників великого і впливового телеграм-каналу «Труха» так описав роль телеграм-каналів в українському медіасередовищі: «Telegram став місцем поширення російської пропаганди, а також платформою, де свобода слова плавно переходить у безвідповідальність щодо поширення інформації, а також і дезінформації». Золоті слова. Колегам Андрія Дрозди варто їх пам’ятати.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews