Молоді та бідні: як депутатки Львівської міськради отримали пільговий кредит на житло коштом міського бюджету

07.03.2024 18:37   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Юлія Хомчин, Христина Паньків та Уляна Пак отримали молодіжний кредит на купівлю власної квартири. Двоє з них зараз у своїх квартирах не проживають

Пів року тому LVIV.MEDIA дізнався та дослідив схему отримання пільгових кредитів від міської ради, якою окрім простих львів’ян, користуються самі ж працівники мерії. Тоді журналісти розповіли про Сергія Кубелка — начальника управління внутрішньої політики “Адміністрація міського голови”, який вигідно придбав собі квартиру в кредит під нульовий відсоток.

Як виявилося, Кубелко не єдиний щасливець з міської ради, який зміг отримати молодіжний кредит. LVIV.MEDIA проаналізував декларації усіх міських депутатів і помітив у них інформацію про отримання такого ж кредиту. Троє депутаток ЛМР, задекларували кредит від державного фонду “Сприяння молодіжному житловому будівництву”, скориставшись можливістю придбали квартири у Львові на доволі вигідних умовах.

Спершу варто нагадати, що таке молодіжний кредит і хто може його отримати.

Міська програма забезпечення житлом молодих сімей та неодружених молодих громадян Львова діє з 2007 року і була продовжена до 2027 року. По суті це програма безвідсоткового і досить тривалого кредиту — до 30 років. Щоб отримати цей кредит треба: мати львівську прописку, бути молодшим 35 років (вимога для обох членів подружжя) і перебувати на так званій “житловій черзі”.

Процедура відбору для отримання кредиту не проста і складається з кількох етапів. Спершу кандидат на кредит подається до Львівського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Після цього Держмолодьжитло подає документи до Департаменту житлового господарства ЛМР. Потім Департамент житлового господарства готує свої пропозиції щодо списку кандидатів і подає їх на розгляд двох комісій депутатів міської ради: житлового господарства і культури, молоді та спорту. Тоді депутатські комісії на спільному засіданні формують та затверджують список кандидатів, а вже виконком міської ради приймає остаточне рішення.

Варто зазначити, що це не просто кредит. За умовами позики — частину вартості квартири покриває місто, тобто платники податків, а іншу частину, як перший внесок, платить отримувач.

Наприклад: вартість 50 метрової квартири від забудовника — 1,2 млн грн. Держава оцінює цю квартиру дешевше — в 1 млн грн. Відтак за умовами кредиту місто оплачує 1 млн грн, а різницю між ціною забудовника і оцінкою держави платить зі своєї кишені майбутній власник квартири.

Процедура доволі складна. До прикладу Сергій Кубелко отримав кредит на житло досить швидко — впродовж року його питання вирішилося. Інші ж кандидати можуть чекати роками.

Депутатки міської ради Юлія Хомчин, Христина Паньків та Уляна Пак також змогли отримати кредит на житло. Вони вже придбали квартири, дехто вже живе у своєму житлі, інші ж ще роблять ремонти.

Юлія Хомчин

У грудні 2018 року кредит від регіонального державного фонду “Сприяння житловому молодіжному будівництву” отримала чинна депутатка Львівської міської ради від “Самопомочі” Юлія Хомчин. Сума оформленого кредиту становить 715 тис. грн (26 тис. доларів станом на грудень 2018 року). На момент отримання депутатці було 34 роки.

У той час, коли Юлія Хомчин отримала кредит, вона була секретарем постійної комісії культури, молодіжної політики та спорту ЛМР. Це одна з двох комісій, яка й затверджує список кандидатів на отримання позики. Станом на зараз Юлія Хомчин є заступницею голови цієї комісії.

Для отримання кредиту потрібно мати львівську реєстрацію. Ще за рік до оформлення позики Хомчин була прописана у селі на Івано-Франківщині. На момент отримання молодіжного кредиту перепрописалася до Львова. “Як ви, мабуть, знаєте, я 21 рік живу у Львові. Проте на момент отримання кредиту я була прописана у Львові. Я була прописана на вулиці Роксоляни у місті Львові. Зауважте що я 17 років до дня подачі заявки проживала у Львові. Я була розлучена і з дитиною без власного житла, я його орендувала,” — відповіла депутатка.

У коментарі LVIV.MEDIA Юлія Хомчин заперечила наявність конфлікту інтересів під час отримання кредиту, попри те, що була у комісії, яка й визначає хто отримає гроші, а хто ні.

“При затвердженні списків я не брала участь в голосуванні, а подекуди навіть не була на засіданнях. Можете перевірити протоколи. Я чітко знаю, що я не приймала рішення особисто по погодженню своєї кандидатури по списках. Я свідома цих речей” — сказала Юлія Хомчин.

За словами Юлії Хомчин у купленій за молодіжний кредит квартиру, вона не проживає. Мовляв, ще потрібно зробити ремонт.

Христина Паньків

Влітку 2019 року такий самий кредит отримала уже колишня міська депутатка від “Самопомочі” Христина Паньків. На той момент їй було 32 роки. Христина Паньків позичила на купівлю житла 717 тис. грн (28 тис. доларів по курсу за липень 2019 року).

Зараз Христини Паньків вже не депутатка, а ведуча весільних церемоній. У 2019 році, була заступницею голови постійної комісії культури, молодіжної політики та спорту. Саме тієї комісії, яка визначає кандидатів на кредит і у якій була секретарем депутатка Хомчин.

“Кандидатів визначають рішенням через голосування і в цьому брала участь тільки голова комісії. Я не могла голосувати” — переконує Христина Паньків. За її словами, вона подала свою кандидатуру на загальних засадах і мала на це право, адже прописка у неї львівська, а власної квартири не було. Зараз Христина Паньків проживає у квартирі, яку вона придбала за цей кредит.

Уляна Пак

Ще одна львівська депутатка, але вже від партії “Європейська Солідарність” теж змогла отримати молодіжний кредит і купити власну квартиру. У 2020 році на той час 35-річна Уляна Пак взяла 1,071 млн грн (38 тис. доларів станом на 2020 рік) позики.

За словами Пак, вона ще не живе у своїй квартирі. “Будинок, в якому знаходиться квартира, здали в експлуатацію тільки минулого 2023 року, а на момент отримання кредиту, він знаходився на етапі будівництва” — сказала депутатка. Також вона підтвердила, що до отримання кредиту була прописана у Львові у помешканні своїх батьків. Там вона проживає і досі ще з трьома своїми дітьми.

За словами Пак, жодного конфлікту інтересів під час отримання нею кредиту не було. “Я особисто не голосую за це. Я не вхожу до тієї комісії і, більше того, я подавала документи на отримання кредиту не в міську раду, я подала документи через фонд” — зазначила депутатка від ЄС.

Уляна Пак наголосила, що мала право на цей кредит і реалізувала його. “Зважаючи на те, що я є депутаткою міської ради я вже не маю права виїжджати за кордон як жінка. Це є право, яке гарантоване усім громадянам в принципі, якщо вони відповідають критеріям. І те, що я є депутаткою, певно, воно є дискримінацією мене. Питання щодо комісії, то так, але там не всі люди є депутатами, є і представники фонду також. Я не приймаю рішення про склад цієї комісії фактично. Разом з тим, я вважаю що відповідала усім критеріям і мала право на кредит, і реалізувала його” — сказала депутатка Пак.

До слова, зараз Уляна Пак — голова комісії законності, депутатської діяльності, свободи слова та безпеки.


Окрім депутатів міської ради програмою молодіжного кредитування активно користуються і високопосадовці мерії. Дехто подається на кредит цілими родинами. Тож, далі буде...


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews