Суд забрав територію Нижніх Митрополичих садів в УГКЦ та передав державі

11.03.2024 21:55   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У середу, 6 березня, Західний апеляційний господарський суд за позовом Держспецзв’язку прийняв рішення забрати у церкви територію Нижніх Митрополичих садів, які належать до Святоюрського комплексу у місті Львові, та передати їх державі. Неймовірно, але це рішення збіглося у датах зі сумною річницею Львівського псевдособору 1946 року на якому була ліквідована Українська Греко-Католицька Церква, внаслідок чого все її майно відібрала держава.

 

Мова йде про ділянку в центрі Львова, на вул. Листопадового Чину, поряд зі Святоюрським комплексом. До приходу «визволителів» там були розташовані Митрополичі сади Шептицького, а в радянський період розмістили вежі-глушилки, аби заважати галичанам слухати «ворожі радіоголоси» вільного світу.

За 30 років Незалежності «спадкоємці» цього майна — Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення та Держспецзв’язок не займались Митрополичими садами ні в юридичному, ні в практичному плані. Лише тоді, коли Львівська міська рада прийняла рішення повернути землю її законним власникам почались оскарження та судова тяганина.

Почнемо з того, що рішення виконавчого комітету 1951 року, яким комуністи відібрали землю в церкви, було скасоване ще у 1990 році рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради народних депутатів №282 «Про передачу в оренду будинку №28 по вул. Міцкевича Галицькій Митрополії Української греко-католицької церкви».

Право розпоряджатися земельною ділянкою площею 2,1382 га належить міській раді на підставі приписів ст. 83 Земельного кодексу України, Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» від 06.09.2012 року.

Здавалось би, що історична справедливість була відновлена після того, як 4 вересня 2020 року Львівська міська рада відвела земельну ділянку Митрополичих садів для користування церкви. Але раптом після 30 років вона стала потрібною Держспецзв’язку, — можемо лише сподіватися, що не для комерційних цілей.

Наступного дня, після чергового судового рішення, у листі на ім’я міського голови Львова керівник Держспецзв’язку повідомив про наміри повернути територію Нижніх Митрополичих садів Львівській Архиєпархії УГКЦ.

Якщо держава вбачає, що повинна бути проведена повторна процедура передачі — для громади міста є важливим кінцевий результат.

Все ще є надія, що завдяки позиції керівництва держави Митрополичі сади повернуть Церкві. Сподіваємося, що тінь ганьби псевдособору 8-10 березня 1946 року не впаде на березень 2024 року.

“Мерія програла черговий суд про визнання незаконною, скасування ухвали та державної реєстрації за відповідачем права власності на земельну ділянку площею 2,1382 га що знаходиться за адресою: м. Львів, площа Святого Юра, 5. Йдеться про частину Митрополичих садів. Як на нашу скромну думку, Церкві можна і треба віддати/повернути цю землю.

Але має її віддати законний власник.

Можливо, отримавши за це в міста якісь преференції. Чи іншу ділянку.

Але за передачу чужої землі громадській організації. Навіть такій поважній, як УГКЦ прийдеться відповідати. Бо є закони піару, є Божі, а є закони держави”, – зазначив у щотижневому огляді журналіст Олег Радик.

Євген Бойко, директор департаменту «Адміністрація міського голови»

Джерело: Zaxid.net


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews