Суд зменшив Гринкевичу-меншому заставу, та сидітиме за гратами він ще місяць

14.03.2024 21:48   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Печерський районний суд Києва частково задовольнив клопотання прокурора і залишив Роману Гринкевичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 17 квітня. При цьому розмір застави зменшили до 469 млн гривень. Захист Гринкевича заявив, що подаватиме апеляцію.

Про це повідомляє Суспільне.

Роман Гринкевич є одним з пʼятьох підозрюваних у справі постачання одягу для ЗСУ.

Прокурор Олександр Ливчук просив продовжити запобіжний захід тримання під вартою, строк якого спливає 17 березня. За його словами, Роман Гринкевич може переховуватися від слідства і суду, а також виїхати закордон.

“Батько Романа, Ігор Гринкевич прийняв рішення про створення злочинної організації. Роман був співорганізатором. Ігор уклав 23 договори з Міноборони на поставку військового одягу, тилового забезпечення, фуфайок, штанів, сорочок. Роман увійшов до злочинної організації і керував нею. Вони завдали матеріальної шкода на суму 934 млн грн. Поки не проведено весь комплекс дій. Якщо Гринкевич буде за стінами СІЗО, він буде знищувати докази, знищити оригінали документів і буде впливати на свідків, водіїв які перевозили товари”, — заявив прокурор.

Адвокати виступали проти клопотання прокурора щодо продовження запобіжного заходу. Натомість подали клопотання щодо допиту свідків, у якому суддя відмовив, оскільки їх допит на цій стадії не передбачається. Адвокати Романа підозру назвали необгрунтованою і просили застосувати більш мʼякий запобіжний захід.

Зокрема, адвокат Андрій Гуджал просив більш мʼякий запобіжний захід, оскільки “з електронним браслетом ще ніхто не втік”.

Коментуючи договори з Міноборони, адвокат Романа Гринкевича Станіслав Єна, розповів, що 7 грудня 2022 року було розповсюджено інформацію про закупівлю одягу на 2023 рік. Були проведені зустрічі з представниками підприємств, що подали пропозиції, зокрема з Романом Гринкевичем, у лютому 2023. Там були представники Міноборони, постачальники. Було заявлено, що визначать компанії, з якими буде укладено договори.

За словами адвоката, питання укладення контрактів відбувалось в звичайному порядку. Згодом, МО повідомило про укладання договорів про закупівлю. Єна сказав, що коли товар надходив до військової частини, його перевіряли і складався акт-прийому товару за якістю. Його підписували і постачальник і замовник. Тільки тоді, коли замовника задовольняла якість його приймали. Військова частина підтверджувала, що вона отримала товар і він став на баланс частини.

“Жодних претензій у Міноборони до договорів не було. ДБР вилучило товари на митниці, воно ще не було в наявності в Міноборони, вони його не оплатили. Щодо повісток про виклик, йому кур’єр приніс додому 23 січня. А запобіжний обрали 22, це сталось після затримання. Ризик ухилення відсутній. Те, що він виїжджав закордон, Роман повертався, тому ризику переховуватися немає”, — сказав адвокат.


Роман Гринкевич заявив, що підозру вважає необґрунтованою і 6 разів засідання щодо апеляції на його арешт не відбулися. Також він казав, що від слідства переховуватись не буде.

Читайте також

Махінації по-львівськи: пов’язані з Гринкевичем компанії постачали Міноборони бронежилети й шоломи за завищеними цінами
Львівський бізнесмен намагався підкупити одного з керівників ДБР за 500 тис. доларів

“Був факт коли приїхало 3 машини з неналежним товаром, ми звернулись до турецької компанії. Є доказ, що власник турецької компанії приїжджав, помилки були виправлені. Зараз мобілізація, немає чим укомплектувати військовим, але ДБР затримує наш товар. Нестиковка по кількості: як 40 чоловік рахували три тижні — і не було неточності, а ДБР за день порахували недостачу. Коли дізналися, що товар на складах, справу перекваліфікували на шахрайство”, — сказав Роман Гринкевич.
Він заявив, що його “закрили в СІЗО з нереально заставою”, і він не має змоги висвітлити свою позицію.

“Товар дійсно турецького виробництва, я там був, ми отримали всі сертифікати. Прошу застосувати запобіжний захід, не повʼязаний з триманням під вартою”, — сказав під час виступу в суді Роман Гринкевич.
Як повідомляє кореспондентка Суспільного, до зали суду прийшли також мати та сестра Романа Гринкевича.
університету «Львівська політехніка».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews