За зиму Місія ООН зафіксувала страти 32 українських військовополонених

27.03.2024 09:09   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала з 1 грудня 2023 по 29 лютого 2024 страти окупантами 32-ох українських військовополонених.

Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, пише LB.ua.

Зазначається, що ці 32 страти були задокументовані у 12 окремих випадках. Це значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів. Місія провела незалежну верифікацію у трьох зі згаданих випадків.

Експерти Місії ООН провели інтерв’ю з 60 нещодавно звільненими з російського полону українськими військовими. Таким чином експерти встановили, що більшість з цих полонених зазнала сексуального насильства.

Голова Місії ООН Даніель Белль розповіла, що практично в кожному інтерв’ю респонденти розповідали про катування полонених з боку російських військових та посадовців. Росіяни для цього застосовують побиття, електричний струм, змушують довго перебувати в незручному положенні, погрожують розстрілом або імітують його.

"Більшість військовополонених також згадують про страждання від неспроможності спілкуватись зі своїми родинами, а також відсутність задовільного харчування та медичної допомоги", – додала Даніель Белль.

У звіті також наведена інформація про насильство окупаційної російської адміністрації щодо жителів тимчасово окупованих територій України. Йдеться про вбивства цивільних, свавільні затримання та обмеження свободи висловлювання поглядів.

Зокрема, за три місяці через насильство, пов’язане з війною, загинуло 429 цивільних осіб, ще 1 374 особи були поранені.

Крім того, значна інтенсифікація російських обстрілів снарядами та баражуючими боєприпасами з кінця грудня по січень призвела до різкого збільшення кількості втрат серед цивільного населення у віддалених від лінії фронту районах.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews