На Львівщині можуть закрити 48 шкіл

08.04.2024 13:23   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

5 квітня за участі представників департаментів фінансів та освіти і науки Львівської ОВА на засіданні постійної комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради обговорили питання можливого закриття шкіл, в яких навчається менше 45 дітей. Таких шкіл вобласті є 48.

Заступниця директора Департаменту освіти і науки Львівської ОВА Мар’яна Дмитрів зазначила, що у цьому питанні департамент опирається на норми Закону України «Про повну загальну середню освіту», згідно яких клас не може функціонувати, якщо у ньому вчиться менше 5 дітей (загалом 45 учнів у 9-ти класах).

«Закривати або не закривати таку школу — це повноваження громади. Постанова Кабміну не говорить про закриття шкіл. Йдеться про те, що вони не будуть отримувати державної субвенції. Але якщо громада має можливість утримувати цю школу, то це буде виключно рішенням територіальної громади, яка на місці передбачає таку доцільність. Ми можемо лише дати наші рекомендації. Шкіл 1-3 ступеню, де вчиться менше ніж 45 учнів, на Львівщині немає. Є такі школи лише 1-2 ступеню», – сказала Мар’яна Дмитрів.

Видатки на учнів у некомплектних школах є в рази більшими. Досі такі школи дотувалися з державного бюджету, а також дофінансовувалися з місцевого бюджету, зазначив депутат Іван Стецькович.

«Якщо зважати на досвід Європи, то у Польщі, до прикладу, не має середніх шкіл, де вчиться менше ніж 100 учнів. У випадку закриття місцева громада організовує довезення учнів «школяриками» до найближчої школи. Потрібно також пам’ятати, що в Україні йде війна і ми не можемо витрачати гроші на неякісне навчання дітей», – наголосив Стецькович.

Заступниця голови депутатської комісії Парасковія Дворянин запропонувала фахівцям ініціювати у громадах роз’яснювальну роботу.

«Нині пріоритетом має бути якісна освітня послуга. Нам усім треба розуміти, що наші діти заслуговують на те, аби здобувати освіту в якнайкращих умовах – від вбиральні у школі і до мультимедійної дошки у класі. Випускник школи має отримати такі знання, завдяки яким зможе впевнено почуватися абітурієнтом. З іншого боку, голови громад мусять людям чесно сказати, що усі рішення про закриття шкіл ухвалюють місцеві депутати – обранці ваших міст і ваших громад. Ані обласна комісія освіти, ані департамент освіти таких повноважень не має», – зазначила Парасковія Дворянин.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews