У рамках декомунізації на Львівщині перейменують понад 130 вулиць

12.07.2024 13:45   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Рішення прийняли 11 липня під час розширеного засідання обласної робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА.

Як повідомив перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик, від 27 січня по 27 березня 2024 року перейменувати всі топоніми, що є окупаційними маркерами РФ, своїм розпорядженням могли голови громад. Від 27 квітня до 27 липня такі повноваження закон передав начальникам ОВА. Ними вже скористалися на Закарпатті, подібні розпорядження готують в Одесі, Миколаєві, Харкові, Полтаві, Дніпрі, Житомирі та інших областях.

“На Львівщині самі визначилися з новими назвами вулиць та площ чимало громад. Проте багато ще свою домашню роботу недоробили. Тому сьогодні ми зібрали істориків, військових та членів робочої групи, щоб обговорити перелік вулиць, які ще треба перейменувати, а також напрацювати пропозиції нових назв“, – зазначив Годик.

Він додав, що одноголосно прийняли рішення рекомендувати начальнику Львівської ОВА перейменувати вулиці, назви яких мають ідеологічну ворожу складову, своїм розпорядженням, які зобов’язує 8 стаття ЗУ “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

Відтак, найближчим часом у понад 30-и громадах області зникнуть вулиці “чекістів”, комуністів, радянських “визволителів” та всякі “першотравневі”, “Миру” і “возз’єднання народів”. Натомість постануть вулиці на честь українських героїв різних поколінь, у тому числі, сучасної війни: генерала Мирона Тарнавського, патріарха Сліпого, сестри Марії (Ляхер), Військових медиків, Тараса Матвіїва, Андрія Гергерта, Левка Лук’яненка, Дмитра Пащука “Гармаша”… Вибираючи пропозиції нових назв, керувалися також прив’язкою певних територій до великих постатей в історії.

І наостанок: рік часу на добровільні перейменування і наше постійне сприяння в цьому процесі було достатньо громадам, щоб встигнути. Закон має працювати і публічний простір – очиститися від усієї цієї отрути”, – наголосив Годик.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews