Львівська ОВА звернулася до суду через Митрополичі сади: суть конфлікту

31.08.2024 08:52   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Судові справи з частиною Митрополичих садів, які історично входять до комплексу собору святого Юра – головного храму УГКЦ у Львові, знову відновились. Цього разу ініціювала процес Львівська обласна військова адміністрація.

"Суспільне.Львів" дізналося більше про прочину конфлікту.

Сади поділяються на нижню та верхню частини. Верхня частина садів є у власності УГКЦ і там відбуваються різні духовні та культурні події. Історично і верхні, і нижні сади належали УГКЦ. Їхня територія була спроєктована разом із собором на Святоюрській горі.

"Весь цей комплекс поділяється на духовну і матеріальну частину, все починається з храму, тобто з духовності. Яка духовність, така і краса зовнішня і, відповідно, десь зовнішньою красою є сади", — каже керівник пресслужби Львівської Архиєпархії УГКЦ Михайло Квасюк.

Кому належить територія нижніх садів, вирішували у суді з 2020 року, після позову військової прокуратури в інтересах Держспецзв’язку. У червні 2024 року Верховний суд визнав правомірним рішення мерії про передання цієї ділянки курії Львівської Архієпархії УГКЦ.

"З якогось дива теперішні структури України, які виконують подібні функції, вирішили, що вони є спадкоємцями структур СРСР і доводять, що ця земля належить їм. Хоча, як на мене, це безглудо", — зазначив заступник міського голови Львова Любомир Зубач.

Після рішення суду відмовити Адміністрації держспецзв’язку та військовій прокуратурі у їхньому позові щодо цієї території надійшов новий позов спеціалізованої прокуратури в інтересах Львівської ОВА.

Директорка обласного департаменту архітектури Олена Василько каже, що у разі позитивного рішення суду на їхню користь ділянку віддадуть у користування курії:

"Потім принагідно, покроково ми пропрацюємо механізм передачі її курії, вона буде сформована, зареєстрована за адміністрацією Держспецзв’язку, вони пишуть у зв'язку з тим, що вони її не використовують, добровільну відмову від прав постійного користування, а потім її передача відбувається в комунальну власність згідно з Земельним кодексом. Але зараз ця ділянка і так в користуванні церкви, то в чому проблема? Проблема в тому, що було її неправомірне вибуття з державної форми власності".

Розгляд справи відбудеться 3 вересня у Господарському суді Львова.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews