Посадовців «Галсільлісу» підозрюють в махінаціях на продажі деревини у Львівській області

25.10.2024 09:14   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Служба безпеки України та поліція проводять масштабне розслідування щодо посадовців обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс» та його філій на Львівщині. За версією слідства, посадовці укладали прямі договори з покупцями деревини за заниженими цінами і таким чином умисно завдавали збитки підприємству. Однак суму збитків на даний момент правоохоронці не називають.

Сайт NGL.media, який звернув увагу на опубліковані в судовому реєстрі матеріали справи, повідомив, що наразі невідома сума збитків.

Офіційно розслідування розпочали у серпні 2024 року. Кримінальне провадження зареєстрували за рапортом СБУ у Львівській області, у якому йшлося, що службові особи КП «Галсільліс» упродовж 2022-2024 рр. реалізували 17 тис. м3 круглих лісоматеріалів (це близько 850 вантажівок з кругляком) за заниженими цінами.

«Встановлено, що керівництво ОКС ЛГП «Галсільліс», зловживаючи службовим становищем, віддає накази своїм підлеглим службовим особам структурних підрозділів організувати на ввірених їм лісових територіях протиправний механізм щодо реалізації круглих лісоматеріалів по прямих договорах», – вказано в одній із судових ухвал у цій справі, але сума збитків не уточняється.

Окрім того, слідство досліджує й інші ймовірні порушення у роботі «Галсільлісу», зокрема, незаконні рубки під прикриттям «рубок рідколісся» та «рубок догляду» упродовж останніх 5,5 років. Це популярна серед лісівників схема, коли під виглядом рідколісся чи хворих дерев насправді рубають якісну деревину. Профільні громадські організації періодично перевіряють зони таких рубок і виявляють зловживання.

У березні цього року ДБР повідомляло про підозру заступнику начальника Львівського обласного управління лісового господарства та посадовцям лісгоспів («Жовківське ЛГ», «Дрогобицьке ЛГ», «Сколівське ЛГ», «Самбірське ЛГ» та «Радехівське ЛМГ») саме за проведення незаконних рубок під прикриттям «рубок рідколісся».

У жовтні слідчі поліції провели обшуки в офісах ОКС ЛГП «Галсільліс» у Львові та області і вилучили низку документів, серед яких укладені договори на поставку деревини. Галицький районний суд наклав арешт на усе, що вилучили під час обшуків.

«Галсільліс» – обласне комунальне лісогосподарське підприємство, яке опікується комунальними лісами у Львівській області. Має у своєму підпорядкуванні 18 філій.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews