Соцопитування партійних симпатій: рейтинг БЮТ знизився, “Опоблоку” – обвалився

Кілька українських соціологічних і медійних інституцій провели опитування громадської думки в рамках проекту “Територія реформ. Кризовий моніторинг”.

03.10.2017 23:30   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Результати соцопитування презентували в Києві у вівторок, 3 жовтня, в Національній спілці журналістів України. Інститут аналізу і прогнозування (ІАП), компанія “Соціопрогноз”, інформцентр “Київський прес-клуб” та платформа “медіахаб”, проводячи соцдослідження цікавилися, зокрема, і електоральними настроями громадян країни.

Соцопитування проводилося з 12 по 25 вересня 2017 року методом індивідуального інтерв’ю “віч-на-віч” з респондентами за місцем проживання в 24 областях України (за винятком тимчасово непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей) та в Києві. Було опитано 2014 респондентів. Стандартне відхилення становить 1,3 – 2,2% при 95% достовірності і щодо змінюваних 0,1: 0,9 до 0,5: 0,5.

Згідно з даними опитування громадської думки, більше 44,8% громадян України висловилися за дострокові парламентські вибори, притому, що 33,4% не бачать в них необхідності, а 21,6% не змогли чітко сформулювати свою позицію з цього питання.

Електоральні уподобання громадян України виглядають так – на питання “За кого б ви голосували, якби парламентські вибори відбулися в найближчу неділю?” жителі 24 областей України та Києва відповіли наступним чином:

Ініціатори опитування також простежили тенденцію до зміни електоральних і партійних симпатій українців в порівнянні з попереднім подібним соцдослідження в серпні.

Як видно, за досить короткий термін кілька балів втратила лідер політичних симпатій українців – глава партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко. На думку багатьох політологів і спостерігачів, така ситуація склалася через її невдалий “львівський” експеримент і спробу об’єднання з політичною силою Міхеїла Саакашвілі. Це ж додало кілька пунктів БПП-Солідарності.

Почав значно втрачати підтримку електорату Опозиційний блок Юрія Бойка. Політологи і спостерігачі вважають, що це викликано рядом спільних голосувань в парламенті цієї опозиційної сили з провладними фракціями і різкою критикою з боку. Зберігає стабільну позицію в рейтингу партією Вадима Рабиновича “За життя”. У порівнянні з попереднім місяцем Оппоблок поступився свою позицію радикалам Олега Ляшка.

На рейтингові позиції “Свободи” Олега Тягнибока та “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка вплинуло ослаблення присутності цих партій в медійному просторі. При цьому, “Руху нових сил” медійна розкрутка пішла в явний плюс.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews