Львівський СІЗО проінспектували нардепи та правозахисники

14.10.2017 13:32   Джерело: Zaxid.net
Опубліковано : Патрік Скеля

Переповнені камери, холод або задуха ‒ такі умови перебування ув'язнених у Львівському ізоляторі. 13 жовтня упродовж декількох годин умови утримання ув’язнених з’ясовували народні депутати і правозахисники, пише - Zaxid.net.

Читайте також

На Львівщині прокуратура призупинила роботу СІЗО через порушення

СІЗО на вул. Городоцькій інспектували члени депутатської комісії, представники Міністерства юстиції та правозахисники. Перш за все оглянули камери для малолітніх ув'язнених. Їх у львівському слідчому ізоляторі восьмеро.

«По стандартах ми повинні для неповнолітнього в камері мати чотири квадратні метри, на що на даний час ви бачите великі камери і утримується тут 4-5 осіб, при потребі може утримуватись двоє або троє», – показує працівник Львівського СІЗО Олег Щербатий.

Коли перейшли до загальних камер, виявили і перші порушення. В одній задушливій кімнатці людей ‒ як у вранішній маршрутці. Вода цілодобово, але тільки холодна. Лазня раз на тиждень.

«В даній камері нас 17 чоловік. Якщо за стандартами, не вистачає нам ще з метрів тридцять. Холодно, батареї в нас не гріють. Я сиджу за своє життя в цьому СІЗО приблизно років сім ‒ тут ніколи тепла не було», – скаржиться ув'язнений Данило Бойко.

Ув'язнені не усі охочі на відверту розмову. Про умови перебування воліють мовчати, та інспекція ‒ чи не єдиний шанс повідомити про свої біди.

«Я голодував сумарно десять місяців тут проти того, що мені не давали присяжних. Тільки за п’ять років я отримав право на присяжних, тобто виборов голодуванням», – розповідає ув'язнений Іван Шерстюк.

У камерах для пожиттєвиків умови найжорсткіші, у них ще досі є давно скасовані двоповерхові нари.

Жіночий корпус у дещо кращому стані. У так званій «хаті» не більше чотирьох людей. Мешканки на умови не нарікають: «Два рази на тиждень нас купають, нормальна гаряча вода, харчування нормальне, можна їсти. Каша з м’ясом, рибка, на обід борщик, супчик».

Підсумок кількагодинної екскурсії у СІЗО ‒ умови не з найгірших, та адміністрації є над чим працювати.

«Як на мене, не було достатнього свіжого повітря, недостатньо освітлення, поганий температурний режим, оскільки було досить прохолодно, порушення приватності, коли людина не може відгородитись для справляння людських потреб. Були скарги на харчування», – підсумовує правозахисниця Тетяна Панасенко.

Загалом у львівському СІЗО перебуває 790 осіб. Серед них ‒ 21 жінка та 31 ув’язнений з пожиттєвим терміном.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Zaxid.net