Де львів'янам дізнатись рівень холестерину в крові і чому це важливо

Високий рівень холестерину призводить до захворювань серця, інсульту та атеросклерозу.

17.04.2019 16:48   Джерело: Твоє місто
Опубліковано : Патрік Скеля

Кожні 4-6 років потрібно проходити тест на рівень холестерину в крові. А якщо людина в групі ризику – має надмірну вагу, підвищений тиск, діабет, ішемічну хворобу серця – то частіше.

Читайте також

Колишнього головного лікаря райлікарні на Львівщині підозрюють у розтраті 25 тисяч доларів

Про це інформує прес-служба МОЗ, пише - Твоє місто.

«Високий рівень холестерину підвищує ризики виникнення атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту. «Поганий» холестерин проникає у стінку кровоносних судин, де накопичується в атеросклеротичній бляшці, що звужує просвіт судини й перешкоджає вільному потоку крові», – пояснюють в МОЗ.

Найнебезпечніші з бляшок мають великий вміст холестерину і тонке покриття зі сполучної тканини, що легко розривається, тоді бляшка сприяє утворенню тромбу, що росте і закриває просвіт судини.

«Потік крові зупиняється, частина міокарда, що постачається цією судиною, залишається без кисню та поживних речовин і відмирає. Якщо такий процес відбувається в серці, розвивається інфаркт міокарда, якщо в мозку – мозковий інсульт», – кажуть медики.

Втім, українці досі не вважають високий рівень холестерину серйозним фактором ризику і не включають його навіть до 5-ки найбільших таких факторів.

Перевірити рівень холестерину можна у свого лікаря – сімейного, терапевта чи педіатра. Аналіз на загальний холестерин входить до гарантованого державою пакету послуг первинної медичної допомоги, що їх пацієнти отримують безоплатно.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Твоє місто