Тернопільські студенти вчаться змінювати країну

Уже минув місяць, як розпочався освітній проект «Школа громадської активності». Замість того, щоб відпочивати від занять в університеті, на вихідних студенти різних тернопільських ВНЗ ідуть на навчання. А все тому, що проект дає знання, які будуть корисними як в громадській сфері, так і в бізнесі чи політиці.

Іван Омелян, регіональний координатор Реанімаційного Пакету Реформ, відверто розповів про громадську активність і те, як кожен може змінювати не лише власну квартиру чи під'їзд, а й місто. Вже навіть встигли провести опитування серед жителів. Результати виявилися цікавими – більшість опитаних мало знають про громадські організації, але, як не дивно, почувши про подібні ініціативи, виявили готовність допомагати.

Не оминули увагою також навички публічного мовлення. «Людину зустрічають по одежі…», а також по перших хвилинах розмови та власній презентації.

Можна наполегливо і важко працювати, але добитися глобальних змін допомагають спільні зусилля. Проте, розпочати потрібно з власного оточення та людей, які допоможуть реалізувати плани та задуми. Координатор Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі Василь Томчишин провів для учасників тренінг по командоутворенню: розподіляти роботу, визначатись з пріоритетами, ставити завдання пробували під час інтерактивних ігор.

13 травня Рустам Ергешов, координатор ВІ «Активна громада» у Тернопільській області, провів для учасників Школи тренінг «Проектний менеджмент: від ідеї до проекту». Організація роботи, планування дій, врахування ризиків та можливостей – це і багато іншого дізнались студенти. Учасники в групах продумали те, як втілити свої ідеї на практиці.

Також він розповів студентам про те, як знаходити ресурси для реалізації власної ініціативи. Фонди, держава, бізнес, громадські організації - не весь перелік зацікавлених сторін. Учасники "Школи громадської активності" тепер також знають як спілкуватись із партнерами та звітувати їм.

Студенти дізнались не лише про те, як інформаційно супроводжувати проекти, а й про канали комунікації, адже для кожної цільової аудиторії вони інші (чи то соціальні мережі, радіо, телебачення і тому подібне), на чому наголошувала Юлія Решітько, комунікаційний менеджер мережі Центрів громадського контролю "ДІЙ!".

Не менш важливими є й інструменти, які використовує піарник для просування власної ініціативи. На сьогоднішній день їх існує безліч, тому для швидкої публікації новини не обов'язково потрібно бути дизайнером. Поділилася Юлія також цікавими випадками з власного досвіду роботи у Кабінеті Міністрів та НАБУ. На актуальному прикладі аналізували достовірність інформації.

Учасників «Школи громадської активності» очікує ще не менш насичений місяць неформального навчання. Наступний тренінг буде присвячений співпраці із владою. Згодом, навчання поділятиметься на три основні напрямки: моніторинг, децентралізація та молодіжна політика. Кожен зможе обрати тему, найближчу та найцікавішу для себе. Адже мета проекту - сприяння самореалізації молодих людей шляхом їх активного залучення до роботи громадських організацій, зокрема молодіжних, антикорупційних та тих, що займаються розвитком громад.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

Довідка: Центр громадського контролю "Дій!" - спільний проект чеської організації People in Need та всеукраїнської громадської організації Центр UA за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Прес-служба Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі