Обіцяного три роки чекають, або чому у Львові досі не встановили новий фонтан на проспекті Свободи

02.08.2017 08:00   Джерело: 032
Опубліковано : Тарас Жак

7-го вересня 2015 року київський архітектор Юрій Юнаков представив у Львові ескізні проекти нового фонтану навпроти Оперного театру, без чаші та із зоною Wi-Fi. Львів'янам обіцяли, що милуватися та захоплюватися новим фонтаном вони будуть вже навесні 2016 року, - пише 032.

Тим часом за вікном повільно, але впевнено завершується літо 2017 року, а на проспекті Свободи досі діє старий фонтан. Сайт 032.ua вирішив з'ясувати, які виникли перепони на шляху до встановлення нового фонтану та чи буде він взагалі. 

Що обіцяли.

Так званий "сухий" фонтан навпроти Оперного театру мали збудувати виключо коштом благодійної організації "Сокар Благо". До всього цього, благодійники вирішили за свій рахунок відремонтувати ще й площу навколо нового фонтану. Вартість проведених робіт, за оцінками мерії Львова, мала скласти близько 1 мільйона євро. 

  
 
 
Практично весь 2016 рік "Сокар Благо" витратив на підготовку проекту та замовив канадське гідравлічне обладнання, вартість якого становить 300 000 євро. На цьому, схоже, натхнення благодійників зійшло нанівець.

Що сталося.

У вересні 2016 року головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, запевняв нашого кореспондента в тому, що фонтан вже прибув із Канади в Україну та готовий до встановлення.

"Вся документація готова, ми чекаємо на  приїзд делегації від "Сокару". Вони мають дати відмашку, коли починати  встановлення нового фонтану, - зазначив тоді Юліан Чаплінський. 

Чи відвідувала тоді делегація "Сокару" наше місто достеменно невідомо, тільки от жодні роботи з демонтажу старого фонтану на проспекті Свободи так і не розпочалися. Більше того, вже навесні 2017 року його знову запустили в роботу, як і роком раніше.

Що далі. 

Вже у липні цього року, Юліан Чаплінський розповів кореспонденту 032.ua, що він більше не займається цим проектом. Раніше це питання перебувало на контролі в заступника міського голови Андрій Пушкарьова, який в березні цього року звільнився з мерії. 

"Наскільки мені відомо, "Сокар Благо" сповістив міську раду, що не може  відремонтувати площу навпроти Оперного театру". Вони запропонували, аби це зробила влада міста. Що наразі з цим питанням, я точно не знаю", - сказав Чаплінський та порадив звернутися в прес-службу міської ради.

Що ми, власне, й зробили. Однак дуже здивувалися, коли в мерії не змогли знайти людину, яка займається цим питанням.

"На жаль, нам не вдалося знайти відповідального за цей проект, тому наразі нічого не можемо прокоментувати стосовно нового фонтану", - зазначили в прес-службі ЛМР.

Що тепер.

Більш багатослівними виявилися в прес-службі благодійного фонду "Сокар Благо". До слова, за інформацією ЗМІ, благодійну організацію заснувала азербайджанська державна компанія "Sokar". Цікаво, що кілька років тому ця компанія облаштувала в Одесі за свій рахунок сквер "Азербайджан".

Так ось, в прес-службі "Сокар Благо" нам відповіли наступне:

"Концепція оновленого "фонтану закоханих" передбачає встановлення так званого "сухого" фонтану (тобто без чаші), вода буде збиратися в спеціальні стоки. Вечірньої пори фонтан буде підсвічуватися. Крім того, передбачено музичний супровід. Ми впевнені, що львів'яни та гості культурної столиці України оцінять інноваційнність дизайнерських рішень та будуть насолоджуватися дозвіллям у центрі Львова під звуки води та музики".

Отож, чи постане в центрі міста сучасний фонтан - питання, з багатьма невідомими. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: 032




Телеканал Рада. Прямий ефір

Радіо

TeNews Radio Вголос

Головне за день

Архів новин

Вверх
Вниз