У Львові експонують китайські імператорські скарби, які планували передати Сталіну

18.08.2017 19:00   Джерело: zaxid.net
Опубліковано : Львівський Новинар

Унікальну китайську імператорську колекцію «Скарби династії Цін» експонують в палаці Бандінеллі у Львові. Це інкрустовані бурштином, малахітом, лазуритом срібні пагоди, сагайдаки для стріл, статуетки, кинджали. Їх китайський імператор хотів віддати Сталіну, аби той за виручені за них кошти відбудував Хабаровськ.

«Є кинджал церемоніальний. Величезні ножни, прикрашені напівдорогоцінним камінням. А ніж сам невеличкий. Ним, коли імператор народжувався, відрізали пуповину», ‒ розповів заввідділу «Палац Бандінеллі», упорядник виставки Сергій Богданов.

Це речі, що насправді датовані кінцем 19 - початком 20 століть, але творені на взірець прадавніх. Як, до прикладу, чаші для вина: схожі на ті, з яких частувалися ще у династії Чжоу за тисячоліття до народження Христа.

«Представлені статуетки «Слони» ‒ це є підсвічники зі срібла. Кожна статуетка складається з багатьох частин, які можна зняти. І кожна деталь була вилита окремо і гравірована окремо. Слоник є розбірним повністю. Щоб його чистити, мити», ‒ пояснив Сергій Богданов.

Всі ці скарби ‒ власність останнього імператора династії Цін ‒ Айсіну Гіоро Пу Ї . Їхній шлях до України зненацька почався у 1945 році.

«Квантунська дивізія була розгромлена. І останній імператор Пу Ї потрапив до полону, до радянських військ. І повністю його двір був заарештований і перевезений в систему ГУЛАГ», ‒ поділився знаннями Сергій Богданов.

Імператор опинився в Хабаровську, жив і в Читі. Туди й вивіз зі собою величезну кількість золотих і срібних дорогоцінностей. Частину речей, щоправда, передав Мао Цзедуну. А решту хотів віддати Сталіну, аби той за виручені за них кошти відбудував Хабаровськ. Та не судилось:

«Ця колекція, цілком можливо, була схована енкаведистами. І до Сталіна вона не потрапила. Вона була схована, але в 1940-і роки була перевезена на Україну», ‒ додав Сергій Богданов.

На диво, колекцію ‒ а це 116 одиниць ‒ вдалося зібрати знову, викуповуючи цінності вже в комісійних магазинах Львова. «Скарби династії Цін» тепер власність музею «Платар».

Цінності з клеймами та вензелями маньчжурської династії можна буде оглянути до травня 2018 року в палаці Бандінеллі на площі Ринок, 2.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: zaxid.net