У Львові оголосили конкурс на кращий проект муралу на Дорошенка. Призовий фонд – 10 тисяч гривень

01.09.2017 21:00   Джерело: Львівський портал
Опубліковано : Львівський Новинар

У Львові оголосили конкурс на краще рішення щодо художнього оформлення торцевої стіни за адресою вул. Дорошенка, 7, над входом до Ветеранської ресторації «Патріот». Реєструватися можна до 8 вересня, а подавати роботи – до 20 вересня., інформують у прес-службі Львівської міськради, - Львівський портал.

Мурал планують відкрити до Дня захисника Вітчизни – до 14 жовтня. Замовником робіт є Ветеранська ресторація «Патріот», за підтримки Львівської міської ради в особі відділу урбаністики ЛКП Інститут просторового розвитку.

Конкурс проводять з метою знайти краще рішення щодо художнього оформлення торцевої стіни за адресою вул. Дорошенка, 7, яка підлягає утепленню та прикрашенню художнім зображенням. Основну тему зображення можна описати словом «Патріотизм». Для того, аби сформувати спільне бачення організаторів та небайдужих мешканців міста, 2 серпня було проведено громадське обговорення в приміщенні закладу.

Читайте також

ТОП-10 ідейних муралів Львова, які вартує побачити
У Львові з’явився новий мурал
У Львові збирають кошти, аби облаштувати новий мурал в центрі міста (Фото)

Організатори конкурсу будуть раді бачити в зображенні образ героя України Василя Сліпака.

«Це є чоловік, який співав у Паризькій опері, поїхав добровольцем на війну і загинув. Він мав комфортне життя, але без вагань пішов на ризик і пожертвував собою в ім’я світлих інтересів нашої держави», – зазначив Юрій Антонов, співвласник ресторації. Проте цей образ є лише одним з варіантів, конкурсанти можуть використовувати інші образи.

«Учасники конкурсу можуть включити різні образи, у яких би кожна людина могла б впізнати свої патріотичні почуття. У межах обговорень наводили приклад зображення сильного і здорового чоловіка, як символу мужності, характерний для більшості військових монументів ХХ століття. У цьому звичному всім образі не зможе побачити себе, для прикладу, ветеран на інвалідному візку, або старша пані – волонтерка шпиталю, або хлопець, що не був на фронті, але в той час працював, платив податки, передавав кошти для закупівлі приладів нічного бачення. Учасники дискусії забажали, щоб зображення несло відчуття піднесення», – зазначили організатори конкурсу.

Учасники конкурсу за бажанням можуть зробити відповідні до ідеї муралу ескізні пропозиції зміни дизайну вхідної групи, що складається зі сходів до закладу, дашку, літного майданчика та місця для куріння поряд. Зображення може обіграти середовище – навколишні споруди, дизайн площі, найближче дерево (липа).

Майбутній мурал має бути з одного боку способом донесення ідеї та цінностей, з другого – мистецьким продуктом. Важливо, щоб обидві складові були на високому рівні. Мурал, як художній елемент, не можна відділяти від урбаністичного простору Львова. Він має бути естетичним, до певного рівня абстрактним, який би передавав емоційний підтекст через символи. Кожен елемент у місті має існувати в своєму середовищі, доповнювати його, формувати цілісний комплекс. В оформленні стіни бажано також використати елементи вертикального озеленення.

До участі у конкурсі запрошуються художники, що працюють у будь-якій техніці. Попередній досвід створення зображень саме в формі муралу не є обов’язковим.

На етапі реєстрації на конкурс потенційні конкурсанти подають зображення своїх попередніх робіт образотворчого мистецтва. Протягом першого етапу журі відбере учасників, що братимуть участь у конкурсі. Учасники, що не пройшли відбір на першому етапі, зможуть при бажанні подати свої проекти поза конкурсом.

Призовий фонд конкурсу становить 10000 гривень. Перша премія – 5000 грн, друга 3000 грн, третя – 2000 грн.. За рішенням журі, премії можуть бути розподілені між кількома учасниками, або не присуджуватись. Перше місце отримує премію та можливість реалізації проекту.

Журі конкурсу:

  • Юрій Антонов – співзасновник закладу Ветеранська ресторація «Патріот»
  • Остап Проць – співзасновник закладу Ветеранська ресторація «Патріот»
  • Інна Грищенко – співзасновник закладу, боєць ДУК «Правий сектор»
  • Лілія Онищенко-Швець – начальник управління охорони історичного середовища ЛМР
  • Всеволод Поліщук – громадський діяч, ресторанний критик
  • Олесь Дзиндра – громадський діяч, директор Музею Ідей
  • Микола Шеремета – ГАП реконструкції громадського простору на Дорошенка
  • Олександра Сладкова – начальник відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку»
  • Анна Шибирин (Йош) – архітектор, ГО «Феміністична майстерня»
  • Максим Мартин (Професор) – учасник АТО, працівник Львівського музею історії релігії
  • Максим Вікарчук (Ікар) – архітектор-містобудівельник, учасник АТО, митець (Житомир)
  • Юрко Вовкогон – художник, творче об’єднання «Дзиґа», учасник АТО
  • Іван Ваніш – художник, викладач ЛНАМ
  • Остап Лозинський – художник, куратор виставок Національної галереї мистецтв
  • Оксана Васьків – художниця, проект «Медіакомікс»
  • Святослав Пащук – художник, автор пін-ап плакатів.

Крайній термін реєстрації: 8 вересня 2017. Для реєстрації необхідно заповнити анкету.Крайній термін подання робіт: 20 вересня 2017. Деталі щодо форми подання конкурсних проектів буде надіслано відібраним учасникам. FB-сторінка закладу тут.

Контактні особи:

Юрій Антонов (організатор, співзасновник ресторації) 0671945580

Олександра Сладкова (умови конкурсу) 0638933920


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Львівський портал