Полотна, що говорять. До Львова привезли мистецький проект «Портрети добровольців на війні»

16.01.2018 21:41   Джерело: ДІЯ
Опубліковано : Патрік Скеля

110 полотен воїнів-добровольців привіз до Львова художник із Харкова Сергій Пущенко. Усі герої воювали у складі 5-го Окремого батальйону Української добровольчої армії. Над унікальним  мистецьким  проектом «Портрети добровольців на війні» автор  працював понад два роки. Каже, на одну роботу витрачав від години до 5-ти, старався намалювати за один сеанс. 56 робіт художник створив олійними фарбами на полотні, ще 54 - на папері та картоні. Кожна з картин унікальна – передає настрій героя та обстановку, пише - ДІЯ.

Читайте також
Презентацію книги «Ліва Європа» на Форумі видавців зірвали праворадикали

«Добровольці - це своєрідна каста людей, які не за гроші, а за переконання пішли на війну. Вони розуміють, що для їхніх дітей повинна бути ця країна, що це їхня батьківщина, що окупант – це ворог, який забирає в тебе життєвий простір, твою землю, культуру. Це люди з загостреним почуттям справедливості. Окрім того, ця серія - не просто зображення портретів, а вона ще й говорить людськими словами», - каже Сергій Пущенко.

Сергій Пущенко

Родзинкою проекту є те, що  кожен з бійців залишив на звороті свого портрету коментар з думками, побажаннями чи закликами. Частину портретів митець малював в розташуванні 5-го окремого батальйону УДА, куди бійці поверталися на відпочинок з бойових завдань. Інші ж – безпосередньо у зоні бойових дій під свист куль та гуркіт від розриву снарядів.   

«Коли в Авдіївці малюєш – свистить все. І вже коли завершуємо портрет, син капелана «Пустельника» - «Омега» на зворотньому боці свого портрету пише: «Під час малювання портрета над нами йшов бій. Над нами свистіли кулі, неподалік вибухали 120-ти міліметрові міни. Завжди посміхайтеся, вам личить. Слава Україні! Друг «Омега» 16.07.2016 року 19:52 Авдіївка», - пригадує Сергій Пущенко.

@@
Друг «Омега»

Низку портретів художник присвятив й жінкам, які поряд з чоловіками відважно воюють на передовій. Митець переконує, в 5 оБаті УДА жінки унікальні, мовляв, кожна з них – особистість з великої букви. «Це особистості. От наприклад «Жанна», вона львівянка, була оператором-наводчиком на БМП-2. Її напарник «Шахтар» - колишній афганець про неї казав, що надійнішого бійця він у себе над головою ніколи не мав. Вона - майстер спорту по рукопашному бою. В неї 500 стрибків з парашутом. Це унікальна жінка», - каже  митець.

Нажаль, серед героїв мистецького проекту «Портрети добровольців на війні» є й ті, кого вже немає в живих.

«Перше, що кинулося в очі, зайшовши у зал -  це те, що добавилися чорні стрічки на портретах. Наш славний побратим, друг «Вацлав» протягом крайнього місяця відійшов у кращий світ», - зазначив під час відкриття виставки очільник ГО «ДІЯ» та «кіборг» Донецького аеропорту Андрій Шараскін, друг «Богема» 

Андрій Шараскін, «Богема»

Друг «Вацлав» був сапером та інструктором. Зі слів  побратимів, боєць користувався беззаперечним авторитетом серед бійців, тренував та вишколював їх. Тож смерть «Вацлава» є великою втратою для усіх добровольців.

Друг «Вацлав»

Допомогли організувати виставку у Львові активісти місцевого осередку Національного руху «Державницька ініціатива Яроша» Львівщини.

«Основним меседжем цієї виставки до суспільства є те, щоб не забувати про тих людей, які сьогодні оберігають мирне небо і спокій в наших оселях, можливість працювати, вирощувати дітей. Ця виставка є одним з символів добровольчого руху», - каже  координато НР «ДІЯ» Львівщини Валентин Середюк.

Валентин Середюк 

Окрім Львова, «Портрети добровольців на війні» вже експонували в Києві, Тернополі та Івано-Франківську. Після  міста Лева у планах Сергія Пущенка показати виставку мешканцям Рівного та Житомира.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ДІЯ