У Рудках на Львівщині небіжчиків закопують під парканами місцевих мешканців

27.01.2018 20:43   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Освятили і крапка. У Рудках, що у Самбірському районі на Львівщині, ще минулого року офіційно відкрили нову ділянку для цвинтаря. 1,6 га місцеві чиновники задекларували як панацею від багаторічної проблеми. Та небіжчиків й далі хоронять на старому кладовищі. А надмогильні плити вже впритул наближаються до людських помешкань – попри існуючі санітарні норми, пише - ZAXID.NET.

Читайте також

Вандали вкрали 50-кілограмовий вінок з меморіалу в Личаківському районі Львова

Новий цвинтар в Рудках відкривали в жовтні 2017 року. На цій події окрім місцевих посадовців був і нардеп Ярослав Дубневич. Про це він навіть зробив допис у мережі Facebook.

Скріншот повідомлення Ярослава Дубневича

«Нарешті остаточно вирішена багаторічна проблема з місцевим кладовищем», – написав народний депутат Ярослав Дубневич.

Читайте також

На Львівщині масово грабують родинні склепи на цвинтарях (Відео)
У Львові суд дозволив будівництво на старому єврейському кладовищі

Та це було ще 22 жовтня. Проте на сьогоднішній день нове кладовище так і не діє. За три місяці тут не зробили нічого, каже колишній керівник міського житлово-комунального господарства Іван Колцьо. Вся ця поспішна показуха була організована під вибори ОТГ.

«Відкривали цвинтар 22 жовтня, а вибори були 29 жовтня. Влада свою справу зробила. На тому й закінчилося», – вважає екс-керівник Рудківського управління ЖКГ Іван Колцьо.

Земельної ділянки навіть належно не облагородили.

«Якщо на місяць помирає 5 людей, або й більше, то ховають і далі на старому цвинтарі», – пояснив місцевий активіст Іван Колцьо.

Нове кладовище мало би вирішити багаторічну проблему Рудок. Бо розширювати діючий цвинтар у самому центрі містечка далі немає куди. Та свіжі могили гробарі й далі копають просто впритул до людських обійсть.

«От свіжі хрести. Ще трошечки, коли мене не буде вдома, то вони ще й біля брами собі похоронять. Скажуть, так сталося. Ніхто ж не буде викопувати труну, правда», – нарікає Мар’яна, яка живе біля цвинтаря.

Ґрунтові води з кладовища стікають прямісінько у криниці та городи мешканців. Санітарно-захисна зона існує хіба що на папері.

«Згідно санітарних правил відстань від місць поховання до житлової забудови 300 м», – зазначає спеціаліст відділу безпеки середовища Держпродспоживслужби Сергій Саченко.

А це, застергіають фахівці, загрожує поширенням інфекційних захворювань. У міськраді Рудок визнають: наразі старий цвинтар діючий. Мовляв, межі не збільшують. Там тільки підзахоронюють. Документи ж на нову ділянку за містом досі в процесі оформлення.

«Я думаю, десь із березня священики озвучать по церквах, що ми почнемо захоронення на новому кладовищі. Люди звикли, що кладовище є в центрі і важко їх переконати», – розповів у коментарі міський голова Рудок Іван Лозинський.

Тим часом, місцева мешканка Мар'яна каже, що цього року садити городину на своїй ділянці по сусідству зі свіжими могилами, певно, вже не буде. Боїться.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews