Справа палаючого польського автобуса: СБУ провела спецоперацію у Львові

04.04.2018 10:47   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

В неділю львівські ЗМІ вибухнули новиною – у місті підпалили польський туристичний автобус. Одразу ж після самої новини послідували спростування від поліції, мовляв – нічого не сталося. Як виявилося, служба безпеки проводила спецоперацію, в результаті якої затримали двох підозрюваних в організації антипольських провокацій у Львові.

Читайте також

СБУ затримала підозрюваних у підриві Меморіалу орлят та підпалі польського автобуса у Львові (Відео)

Сьогодні це підтвердили під час засідання суду, де розглядалося обрання цим особам запобіжного заходу, прокуратура інкримінує підозрюваним вчинення терористичних актів, пише - Дивись.info.

Для львів’ян не є секретом, що в останні місяці провокацій на тему українсько-польських стосунків суттєво побільшало, один зі свіжих «епізодів» – підрив гранати на Личаківському цвинтарі, де, зокрема, знаходиться польський меморіал «Меморіал орлят». Підозри в тому, що організовують такі «вилазки» саме провокатори, ширилися все більше, і поки всі говорили про провокації, українські спецслужби готували операцію, аби виявити не лише виконавців, а й замовників.

Справа палаючого польського автобуса: СБУ провела спецоперацію у Львові

Суд

Сьогодні у Галицькому суді розглянули подання обласної прокуратури про обрання запобіжного заходу підозрюваним у підриві гранати на Личаківському цвинтарі, чиї дії попередньо кваліфікують за статтею «Терористичний акт». Усіх підозрюваних за рішенням суду залишили під вартою.

Як розповів журналіст Дивись.info, який відвідав засідання суду, прокуратура та слідчий звернулися до суду за обранням запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом 60 діб  громадянина України, мешканця міста Києва, якого підозрюють у вчиненні злочинів за ч.1 ст 258 («Терористичний акт»). Зокрема, за словами прокурора, йому інкримінується вчинення замаху на підпал пасажирського автобуса. Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Справа палаючого польського автобуса: СБУ провела спецоперацію у Львові

Мотивували таке клопотання тим, що йдеться про важкий злочин, пов’язаний з безпекою людей, а також тим, що підозрюваний може впливати на слідство, залякати свідка, знищити речові докази, переховуватися тощо. Більше того, за даними слідства, у злочині були задіяні інші особи, а інший запобіжний захід для підозрюваного може унеможливити їх встановлення.

Водночас, захист просив про інший запобіжний засіб, мотивуючи тим, що підозрюваний не має наміру впливати на слідство чи переховуватися від правоохоронців та має на утриманні неповнолітніх дітей.

Справа палаючого польського автобуса: СБУ провела спецоперацію у Львові

Не зважаючи на це, суд вирішив залишити підозрюваного під вартою на 60 діб (до 1 червня 2018 року), без визначення розміру застави. Рішення можна оскаржити в апеляційній інстанції.

Спецоперація СБУ

Все це стало можливим завдяки спецоперації силовиків. Як стало відомо журналістам Дивись.info від правоохоронців, низку провокацій із метою розхитування українсько-польських стосунків готувала на Львівщині одна й та сама група людей за вказівкою спецслужб РФ. Більше того, не всі виконавці, що влаштовували дані провокацій в регіоні – мешканці Львівщини.

Детальніше про спецоперацію вже розповів голова СБ України Василь Грицак, йдеться на сайті СБУ. За його словами, співробітники Служби затримали двох підозрюваних у підриві польського «Меморіалу Орлят» на Личаківському цвинтарі у Львов та підпалі польського туристичного автобусу.

Справа палаючого польського автобуса: СБУ провела спецоперацію у Львові

Він розповів, що нещодавно було викрите організоване угруповання, яке за вказівкою з РФ, здійснило акти вандалізму щодо об’єктів національно-культурної спадщини національних меншин у різних регіонах України. «Днями співробітники СБ України затримали двох виконавців підриву польського “Меморіалу Орлят” на Личаківському кладовищі у Львові, які також підпалили польський туристичний автобус», – сказав Грицак.

«За наявною інформацією, фінансування терактів здійснювалося оточенням екс-президента  втікача під кураторством російських спецслужб», – додав він.

Нагадаємо, що 13 березня невідомі кинули вибуховий предмет на території Личаківського цвинтаря біля польського Меморіалу орлят.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews