У Львові прооперували чоловіка з рідкісною патологією

04.05.2018 14:42   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Судинні хірурги успішно прооперували 31-річного пацієнта з надзвичайно рідкісною патологією судин.

Читайте також

Американські лікарі за тиждень прооперували у Львові понад 50 дітей з опіками
Інноваційні технології ULTRAPULSЕ: як хірурги з Бостону лікують українських дітлахів

Про це повідомляє Status Quo з посиланням на ZAXID.NET.

У Львівській обласній клінічній лікарні судинні хірурги успішно прооперували 31-річного одесита з надзвичайно рідкісною патологією судин. Професор Ігор Кобза, який оперував пацієнта, уже 40 років працює судинним хірургом, але з такою патологією зустрівся вперше.

«Мене щось різко кольнуло в лівому боці, в ділянці нирки. Виник біль, який не давав ходити, стояти, хотілося лягти. Згодом він відступив, але піднялася температура до 38 градусів, яка трималася доволі довго, десь тиждень. І стрибав тиск. Раніше я міряв його рідко, лише коли боліла голова, то тоді верхній тиск не перевищував позначки 140 мм рт. ст. А відколи бачався біль в ділянці нирки, то міг підстрибнути і до 160-170 мм рт. ст. Тоді я вже пішов до лікаря і почав проходити обстеження», - каже Олександр.

Після обстеження на комп'ютерному томографі у нього запідозрили аневризму (розширення) гілочки ниркової артерії.

Такі операції в Україні проводять лише у Львові. Вони належать до архіскладних, бо пацієнту доводиться робити аутотрансплантацію - виймати власну нирку, заморожувати її, удаляти аневризму, робити реконструкцію судин і тоді нирку ставити на місце. У Львові судинні хірурги вдало зробили вже понад 10 таких операцій. Ще кілька операцій при таких діагнозах зробили без аутотрансплантації. Тож лікарі порадили Олександру їхати до Львова.

У Львові після повторного обстеження на КТ встановили зовсім інший діагноз - вроджена мальформація (аномалія) судин заочеревинного простору з утворенням аневризми. Іншими словами, аневризма утворилася на стику артерій і вен і впадала у ниркову вену. У здорової людини в артеріях тиск високий, у венах – низький. В Олександра через аневризму високий тиск був і у венах, що призводило до порушення відтоку крові й руйнування тканин нирки.

Сполучення між артеріями і венами, як пояснив Ігор Іванович, є у плода. Та коли дитина народжується, всі судини приблизно до року закриваються. Лише в однієї дитини з тисячі можуть залишитися вроджені мікросполучення між артеріями і венами, і такі аномалії, як правило, є на ногах. У Олександра було вроджене артеріо-венозне сполучення з утворенням аневризми в малому тазу. Це надзвичайно рідкісний випадок.

Операція пройшла успішно. На п'ятий день після операції Олександр  вже вільно ходив по палаті, з апетитом їв, тиск внормувався, болі в нирці зникли.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews