«І одна у суді воїн»: приклад, на який ми маємо рівнятися (Фото)

16.06.2018 11:33   Джерело: РСУ
Опубліковано : Патрік Скеля

До Жидачівського районного суду Львівської області суддя Ірина Ціпивко була відряджена у серпні 2017 року, майже через рік після того, як з суду, у вересні 2016 року, звільнилися усі судді. І майже рік більшість мешканців району не мали доступу до правосуддя. Що це означає можуть зрозуміти тільки ті, хто не міг вирішити, на перший погляд, незначні, але для кожної людини, яка зверталась до суду, важливі життєві питання, пише - Рада суддів України.

Ситуація змінилася 29 серпня 2017 року, коли суддя Ірина Ціпивко приступила до виконання своїх суддівських обов'язків. Приступила одна-єдина з чотирьох, які передбачені штатним розписом.

Якщо говорити офіційною мовою, то з 22 вересня 2016 року в Жидачівському районному судді припинилося здійснення правосуддя, у зв'язку з чим, з метою недопущення порушення статті 55 Конституції України, якою визначено, що права та свободи людини і громадянина захищаються судом, Указом Президента України від 07.08.2017 року №212/2017 суддю Новобузького районного суду Миколаївської області Ціпивко Ірину Ігорівну було відряджено строком до шести місяців на посаду судді Жидачівського районного суду Львівської області. У березні 2018 року відрядження Ірині Ігорівні було продовжено.

А тепер про цифри. За період з 29 серпня 2017 року по 01 січня 2018 року у провадженні судді Ціпивко перебувало 2152 справи, з яких розглянуто 1562, зокрема: справи кримінального провадження -160 (розглянуто 142), цивільного провадження – 1172 (розглянуто 662), адміністративного провадження -58 (розглянуто 3), про адміністративні правопорушення – 762 (розглянуто 755). 1621 справа вже перебуває у провадженні судді тільки з початку року. В розрізі проваджень цифри називати не варто, бо вони мало чим відрізняються, але якщо говорити про людей, котрі звернулися до суду, то за неповний рік свої права захистили 2180 осіб. І захистила ці права одна людина - суддя Ірина Ціпивко.

Окрім того, що Ірина Ігорівна розглядає справи, вона виконує обов'язки голови суду та слідчого судді. Зрозуміло, що у такій ситуації говорити про нормативні показники навантаження на суддю не доводиться, а у тих, хто знає суддю особисто виникає тільки одне питання, коли вона живе?

-Живу, коли засинає містечко, коли небо засівають зорі, а за вікном мовчить тиша, - каже Ірина Ігорівна. А ще вона вдячна працівникам апарату, які максимально ретельно виконують свою роботу з тим, аби вона менше відволікалась на адміністративно-господарські питання - ...

Що стосується вдячності чи відзнаки за таку роботу, то керівництво ТУ ДСА України у Львівській області звернулося до Ради суддів України з проханням підтримати їхнє подання про заохочення судді грамотою чи подякою, враховуючи значне навантаження у роботі, пов'язане з одноосібним розглядом великої кількості справ, у тому числі справ кримінального провадження, які не знаходили свого вирішення впродовж років, високий професіоналізм та виконання адміністративних функцій.

«Парадокс такої ситуації полягає в тому, що Рада суддів України не може заохочувати грамотами, подяками чи іншими відзнаками діючих суддів – каже Голова РСУ Олег Ткачук. – Судді, взагалі не можуть отримувати будь-які відзнаки перебуваючи на службі, але те, що їхня робота не залишається непоміченою, що люди знаходять для них добрі слова, є найвищим проявам довіри до суду».
Сьогодні, під час засідання Ради суддів України у Львові суддя Ірина Ціпивко поділилась з присутніми своїм досвідом роботи в суді наодинці. «У нас в суді немає навіть охорони. Я розглядаю і кримінальні справи, і суддя-слідча, і головуюча. Звісно важко, проте я розумію відповідальність і те, що люди мають мати доступ до правосуддя!» - запевнила суддя.

«Ірина Ціпивка - це приклад судді, на який ми маємо рівнятися. У суді немає охорони і крім судді та апарату там нікого нема. Вона кожен день здійснює вчинок - вона забезпечує правосуддя на території району і справляється краще ніж інколи цілий колектив суддів». - сказав Олег Ткачук.
Подякувавши судді за роботу, Голова Ради запевнив, що звернеться до Голови ДСА України з тим, аби було вирішено питання охорони суду. «Я тисну Вашу тендітну руку і відчуваю скільки у ній сили духу. За такими суддями як Ви, майбутнє судової влади», - наголосив очільник Ради суддів.

Прес-служба РСУ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: РСУ