На одній з вулиць Львова знайшли надгробки з єврейського цвинтаря

У Львові знайшли під асфальтом надгробки.

23.06.2018 11:36   Джерело: Щоденний Львів
Опубліковано : Патрік Скеля

Ремонт вулиці Ганни Барвінок призупинили.

Читайте також

Вандали вкрали 50-кілограмовий вінок з меморіалу в Личаківському районі Львова
На Львівщині масово грабують родинні склепи на цвинтарях (Відео)
У Львові суд дозволив будівництво на старому єврейському кладовищі

Голова Франківської районної адміністрації Львова Орест Тимчишин повідомив у п’ятницю, 22 червня: ««Минулого тижня ЛКП «ШРП Галицького району», відповідно до укладеної угоди, проводило ямковий ремонт вулиць у нашому районі. У п’ятницю вони розпочали ремонт вулиці Ганни Барвінок. Там працювала фриза, яка зрізала верхній шар пошкодженого асфальтно-бетонного покриття дороги. Ці роботи тривали в п’ятницю і суботу. У неділю до нас звернулися представники єврейського товариства, що ймовірно там є надгробки з єврейського цвинтаря», пише - Щоденний Львів.

Орест Тимчишин доповнив: «У понеділок ми зустрілися на місці. Дійсно, було виявлено кам’яні плити, які виявилися надгробками з єврейських поховань. Тому роботи на цьому об’єкті ми призупинили, щоб представники єврейського товариства змогли витягти надгробні плити і належним чином заопікуватися ними. Після того, як плити буде забрано, ремонт вулиці буде продовжено. Якщо ж єврейському товариству буде необхідна наша допомога, ми підемо назустріч».

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко зазначила: «Плити, які знайшли на вулиці Ганни Барвінок, – не перша і, напевно, не остання знахідка таких плит у Львові. Надгробні плити з єврейських поховань – мацеви, знаходили при багатьох будівельних роботах на вулицях Львова. Такі плити були навіть під пам’ятником Леніна, який демонтували. Плити, очевидно, зі старого єврейського кладовища, яке було обмежено вулицями Базарна-Броварна-Клепарівська-Раппопорта».

Лілія Онищенко розповіла також: «Під час Другої світової війни, окупаційна влада, на той час, планомірно знищувала єврейське кладовище — надгробними плитами замощували вулиці. Тому, не виключено, що саме в той час ці плити потрапили на вулиці Барвінок. Також після війни радянська влада продовжила знищення кладовища, зробивши там з частини – «Краківський ринок», а частина за лікарнею на вулиці Раппопотра є вільною. Де ще такі плити можуть «виринути» – ми не можемо точно знати. Знаходили їх і на вулиці Квітневій, знаходили їх в районі вулиці Пластової.

Начальник управління охорони історичного середовища ЛМР запевнила також: Звичайно, що це ганебно, що ми їздимо по цих плитах. Тому, коли їх знаходять, їх повертають на старе єврейське кладовище, яке з часом буде упорядковане як меморіальний, тихий парк, доступний для всіх, як пам'ять про єврейську общину, яка жила у Львові майже з початку заснування міста, і яка майже загинула в часи Голокосту. Адже це не є лише єврейська спадщина — це наша спільна львівська спадщина і наш спільний біль».

Лілія Онищенко розповіла також: «Був проведений міжнародний конкурс щодо належного вшанування цієї території. У конкурсі переміг проект ізраїльської архітекторки Роніт Ломброзо. Ми з нею зв’язувалися, щоб реалізувати цей проект бодай на цій невеликій частині. Там могли б експонуватися усі ці надгробки, які були знайдені у Львові. Ми обговорюємо питання облаштування меморіального парку на місці цього старого кіркуту – територія між пологовим будинком і ринком. Ця територія дуже символічна. На ній поховано дуже багато цадиків — важливих особистостей для тогочасної єврейської общини Львова і для євреїв цілого світу. Туди приїздять, щоб помолитися, і зрозуміло, що цю територію треба упорядкувати».

Про це повідомляється в п’ятницю, 22 червня, в прес-службі Львівської міськради.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Щоденний Львів