Як в Борислав туристи приїздили в 1920-х роках

11.10.2018 14:09   Джерело: LvNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В міжвоєнний період курортний сезон в місті Бориславі, що на Львівщині тривав із 15 травня до 15 вересня. Саме в цей час для всіх бажаючих організовувались автобусні поїздки, про що йшлось в тогочасних туристичних проспектах. Борислав дуже зручно розташований відносно відомого тоді курорту Трускавця, всього за 6 км, та 12 км від Дрогобича. Проїзд на автобусі з Дрогобича, до прикладу, коштував 60 грошей, а на таксі 1 злотий.

Що ж могло зацікавити туристів у Бориславі? Тут гостям міста проводили екскурсії на нафтові копальні та газосховища. Все відбувалось за дозволу місцевих нафтових товариств «Малопольська» та «Галіція».

Туристи могли заночувати в готелях «City», що знаходився по вулиці Зелінського або «Європейському», що по вул. Костюшка. В кожному із них була ресторація. Також до послуг гостей була цукерня «Адрія». Ввечері в місті діяло казино по вулиці Словацького, 12. Протягом тижня працювала пивоварня Вацлава Островського.

В Бориславі було два кінотеатри під назвою «Colosseum», що за адресою Костюшки, 126а та «Palace» по вулиці Міцкевича.

В 1920-х роках Борислав називали не інакше як нафтовою столицею Польщі. Тут проживало 45 тисяч мешканців станом на 1926 рік. Писали, що в тогочасному Бориславі поєднувався «американський розмах та відсталість східних кордонів». Одним словом Борислав був містом контрастів. За територією Борислав був в числі найбільших міст Польщі, проте багато що нагадувало тут провінцію. Тут було все і дорогі будівлі, вілли, магазини із столичними товарами, а зовсім поряд могла стояти хата-мазанка. Борислав був першим містом на Прикарпатті, де з’явилась електрика.

В Бориславі знаходився головний корпус Карпаського нафтово-геологічного інституту.

Тетяна Яцечко-Блаженко

null
Фрагмент типової панорами Борислава, 1920-ті роки.

 

null
Вид на нафтові вишки, Борислав, 1926 р.

 

null
Працівники на нафтових родовищах, 1926 р.

 

null
Копальня «Монте Карло», Борислав, 1920-ті роки.

 

null
Борислав, вулиця Костюшки, 1920-ті роки.

 

null
Борислав, копальні, 1930 р.

 

null
Борислав, 1930-ті роки.

Джерело фото: https://polona.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews