Стратегія Порошенка дозволить знизити ціни на газ в майбутньому - експерт

27.03.2019 20:51   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Вирішення питання енергонезалежності, яким займається президент Петро Порошенко, дозволить не підвищувати ціну на газ, а в перспективі - навіть знизити її.

Таку думку висловив політичний консультант Володимир Макаровський на своїй сторінці в Facebook.

"Порошенко заявив, що тарифи на газ підвищуватися не будуть. І в нинішній ситуації це не тільки і не стільки політична заява, скільки наслідок діючої економічної політики", - пояснив Макаровський.

На думку експерта, ці зміни пов'язані з ухиленням від впливу Російської Федерації. Раніше, за умовами контракту, який у 2009 році підписала прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, Україна повинна була платити Росії за 42 млрд кубометрів газу, незалежно від того, спожила вона його чи ні.

 

"За фактом з 2014 року, коли почалася російська агресія, наша країна щорічно зменшує споживання газу. У 2017 році ми використовували 14 млрд куб. м, а в 2018 році - всього лише 10,5 млрд куб. м. Ніхто не буде сперечатися, що споживати менше газу - це великий крок до енергонезалежності. А власне енергетична незалежність безпосередньо пов'язана з відходом від впливу Росії. Всі ми пам'ятаємо, як Путін шантажував Україну, відключаючи газ взимку. Такого більше не повинно повторитися", - вважає політолог.

Він зазначив, що на виборах українцям потрібно буде вибирати не тільки президента.

"На цих виборах ми, українці, будемо вибирати - чи хочемо вирішення всіх наших питань в Москві (тому туди вже їздять з поклоном політики), чи ж прагнемо самі їх вирішувати, як незалежна країна, яка на правах рівного партнера радиться з Європою і США", - підкреслив експерт.

На його думку, кроки, які робить Порошенко, допоможуть Україні стати повністю енергетично незалежною до 2021-2022 року. А це, в свою чергу, дозволить знизити тарифи.

"Порошенко заявив, що заходи з енергоефективності, видобуток власного газу, зміна оптових цін і нинішня ситуація на ринку дозволяють не підвищувати тарифи на газ. Хоча такі плани у Кабміну були. А вже в 2021-2022 роках Україна стане повністю енергетично незалежною, що дозволить скорегувати тарифи в меншу сторону. Якщо, звичайно, ми не повернемося назад "під протекторат" Кремля, чого так хочуть деякі політики і кандидати в президенти зокрема", - резюмував Макаровський.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews