Антон Веселий

Антон Веселий

блогер, журналіст

Обережно! Маніпуляція! Або, як видати бажане за дійсне!

12.07.2019 18:26   Джерело: LvNews
Автор : Антон Веселий

Оприлюднені кандидатом в народні депутати у 117 виборчому окрузі Ярославом Рущишиним результати соціології виявилися маніпуляцією. Соціологи, на яких послався кандидат оприлюднили зовсім інші цифри.

На публічній  ФБ-сторінці кандидата в народні депутати Ярослава Рущишина, восьмого лисня з’явився пафосний пост, де він стверджує, що за нього готові віддати свій голос  34.7% виборців округів. Однак уважно вивчивши матеріали, опубліковані дослідницькою агенцією  Info Sapiens, ми виявили, що Ярослав Рущишин зманіпулював цифрами, приховаши від суспільства справжню інформацію. Тобто, м’яко кажучи, сказав неправду.

null
Натисніть на зображення для збільшення.

По-перше, опитування проводилося з 26 червня по 3 липня, тобто на початку виборчої кампанії, коли щойно завершилася процедура реєстрації кандидатів в народні депутати, більшість з них ще навіть не мали вікритих виборчих фондів, а отже агітаційна кампанія ще не розпочалася. Таким чином, дані результати опитування стосуються всього лиш стартового виборчого капіталу всіх кандидатів, яких на окрузі аж п’ятнадцять. 

Сумніви виникають і щодо професійності самих дослідників, які проводили опитування, адже у докумнтах соціологів  117 округ визначено як Залізничний і частина Шевченківського району Львова. То кого ж опитували соціологи, і що це за фахівці, як не знають, що 117 округ включає Галицький, Франківський і частину Шевченківського району, а Залізничний район — то вже зовсім інший округ?

null

Вивчаємо далі результати опитування. Ярослав Рущишин повідомив, що за нього готові віддати голоси 34.7 відсотки тих, хто визначився. але при цьому не повідомив у пості скільки людей визначилося і готові проголосувати.

Проста арифметика цифр соціологів і ми бачимо, що на час опитування понад 50,3%  опитаних не визначилися, 6.2% сказали, що не підуть на вибори,  7% сказали що не знають, або відмовилися відповідати. Таким  чином  34.7%  п.Рущишина виводилися від кількості тих хто вже визначився, тобто з 36.5%  опитаних людей, які заявили, що визначилися і підуть на вибори,  а  63.5 %  виборців у ці розрахунки не потрапили. Таким чином, реальний рейтинг Рущишина на початок кампанії становив 12.6%. Ця цифра була в результатах , однак для оприлюднення  кандидат обрав більший відсоток, в якому не враховано 63% людей, які до 21 липня ще мають час зробити свій вибір, а в день виборів проголосувати, ніхто не знає сьогодні за кого.

Таким величезним відсотком невизначених виборців маніпулювати дуже небезпечно, оскільки кампанія триває, рейтинги змінюються щодня. Маючи насправді такий високий рейтинг, коли змагаються в окрузі аж 15 кандидатів, немає змісту його оприлюднювати. З такими відсотками,  вже можна  спокійно пити каву у Берліні і чекати результатів виборів.

Виходить, що реально справи у кандидата настільки погані, що він вирішив оприлюднити вигідну собі цифру, яка навіть вища від рейтингу партії “Голос”, що його висунула, щоб запрограмувати виборця на свою перемогу і витиснути з їх думок інших кандидатів.

Та найгірше те, що Ярослав Рущишин, який позиціонує себе як чесний бізнесмен, моральний авторитет і освітянський меценат, учасник трьох революцій, маніпулює і видає в ефір відверту брехню. Чесні люди нечесними методами у владу не ходять.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews